Vesti
20.05.2021. 15:49
Tanjug

Na potezu članice EU

Evropski savet ukinuo zabranu putovanja

Putovanja, kofer
Izvor: Shutterstock

Savet EU usvoji je preporuku kojom se ublažavaju restrikcije za putovanja, odnosno podržava ukidanja određenih ograničenja za vakcinisane osobe, te ublažavanju kriterijuma za ulazak na listu trećih zemalja, čijim je građanima dozvoljeno da putuju u EU, a na osnovu epedemiološke situacije u ti zemljama.

Takođe preporuka se odnosi na prihvatanje digitalnih sertifikata trećih zemlja.

U Briselu za Tanjug kažu da preporuka stupa na snagu u petak 21. maja, nakon objavlijvanja u Javnom glasniku, a da će njena primena zavisti od zemalja članica pojedinačno.

”Zemlje članice trebalo bi da podignu restrikcije na neesencijelna putovanja za građane trećih zemlja koji su primili poslednju proporučenu dozu vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove najmanje 14 dana pred dolaska. Zemlje članice mogu da ukinu restrikcije i za putnike koji su najmanje 14 dana pre ulaska primili preporučene doze vakcina koje je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu", navodi se u saopštenu Saveta EU.

Da bi se ukinula ograničenja za nesencijalna putovanja za određenu treću zemlju u celini, prema novim pravilima, privatljiv broj slučajeva Kovid-19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

Napredak u vakcinaciji stanovništva protiv virusa takođe je preporučen kao kriterijum za stavljnje treće zemlje na ”zelenu listu” za putovanja u EU.

I dalje će se primenjivati kriterijumi koji podrazumevaju stabilan ili opadajući trend broja novih slučajeva, broj izvršenih testova, stopu pozitivnosti od 4 odsto među svim sprovedenim testovima, ukupan odgovor na Kovid-19 u zemlji i pouzdanost dostupnih informacije.

Savet EU preporučio je zemljma članicama da bi do usvajanja uredbe o prizvanaju Digitalnih zelenih sertifikata trebalo da budu u mogućnosti da ”prihvate sertifikate trećih zemalja koji sadrže bar minimum podataka”, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uzimajući u obzir potrebu da mogu da provere autentičnost, validnost i integritet sertifikata.

U slučaju brzog pogoršanja epidemilološke situacije u trećoj zemlji, ili otkrivanje novog zabrinjavajućeg soja virusa, Savet EU poziva države članice treba da usvoje hitna, privremena ograničenja za sva putovanja u EU koja ne bi trebalo da se odnsoe na građane EU, one se trajnim boravkom u zemljma EU i kategorije odrđene putnika, koji bi ipak trebalo da budu podvrgnuti odgovarajućem ispitivanju i merama u karantinu, čak i ako su potpuno vakcinisani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
-3°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve