Vesti
21.06.2022. 15:21
Beta

Nezadovoljni

Fijatovi radnici iz Kragujevca dolaze sutra u Beograd da protestuju

Fijat
Izvor: Shutterstock

Fijatovi radnici krenuće sutra autobusima za Beograd gde će protestovati i organizovati blokade, jer Vlada Srbije nije ispunila ni jedan njihov zahtev u vezi sa njihovim budućim radnim statusom.

Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike "Fijat plastik" Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da će se radnici okupiti u 10 časova ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu odakle će autobusima i o svom trošku krenuti na protest u Beograd.
 

"Ukoliko nas policja zaustavi i ne dozvoli da idemo za Beograd, mi ćemo ući u fabriku, blokiraćemo je da niko neće moći ni da uđe ni da izađe", poručio je Miljković.
 

On je rekao da su radnici revoltirani, jer ih je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić "sve slagala", navodeći da se ona sa njima "igra gluvih telefona".
 

"Obećala je da će da nas obavesti o broju radnika koji su se prijavili za odlazak u inostranstvo, ali do danas to nije učinila. Nemamo ni pisane garancije o našim zahtevima. Slagala je i za određene zaštićene grupe radnika, mislim na roditelje koji su u procesu veštačke oplodnje, jer se izuzeće odnosi samo na žene, ali ne i na muškarce koji učestvuju u tom procesu", rekao je Miljković.
 

Dodao je da su joj radnici verovali, ali da ih je izneverila i poručio je: "Sram je bilo".

On je napomenuo i da radnici na protest odlaze autobuskim prevozom koji sami plaćaju i istakao da ih je "izdala sindikalna baza" koja im nije pomogla.

"Ljubisav Orbović je izdao radnike Srbije, nije čak dao ni dao podršku našim radnicima", rekao je Miljković i pozvao predsednika Samostalnog sindikata Srbije da im se sutra pridruži na protestu u Beogradu.

Tokom pregovora sa vladom predstavnici radnika su istakli četiri zahteva.

Traže veće otpremnine i da se zaštićene kategorije radnika izuzmu iz socijalnog programa.

Zahtevaju i da se radnici koji budu višak zaposle u drugim firmama do 50 kilometara od Kragujevca, kao i da bude obezbedjene minimalne zarade za radnike koji žele da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024. godine.

Za sve ove zahteve radnici traže pisane garancije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Fijat Srbija: Predlog za radnike koji ne žele inostranstvo ni otpremnine
sud, sudnica

Prvi sastanak radne grupe

09.06.2022. 23:56

Fijat Srbija: Predlog za radnike koji ne žele inostranstvo ni otpremnine

Na prvom sastanku radne grupe koja je formirana da rešava otvorena pitanja oko socijalnog programa i statusa Fijatovih radnika, načelno je dat predlog za kategoriju radnika koje ne interesuju ni otpremnine ni odlazak na rad u inostranstvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve