Vesti
01.05.2019. 13:22
Beta

Francuska objavila strategiju za Zapadni Balkan: Podstrek, ali i lista zadataka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuska ambasada u Severnoj Makedoniji objavila je strategiju Francuske za Zapadni Balkan, donetu na zahtev predsednika Francuske Emanuela Makrona, sa ciljem da se približi zemljama regiona i podrži i dopuni aktivnosti Evropske unije za njihovo približavanje Evropi.

Strategija je predstavljenja na skupu u Berlinu, organizovanom na inicijativu predsednika Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, i u prisustvu visoke predstavnice EU Federike Mogerini gde su se okupile vođe zemalja Zapadnog Balkana, navodi se na sajtu.

Napredak, ali i reforme

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na sajtu Ambasade Francuske u Skoplju, koju je zatražio upravo Makron i to na osnovu analize u kojoj stoji da su zemlje regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali da su, međutim, potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovori na izazove s kojima se suočava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Mika Schmidt / POOL

Oblasti u kojima su potrebne reforme, kako se taksativno navodi, su:

  • ekonomska i socijalna pitanja
  • poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava
  • bezbednosna pitanja
  • spoljni uticaji koji preusmeravaju region iz njegove evropske perspektive

Prema zahtevu Makrona, konkretna Strategija za Zapadni Balkan podrazumeva veću predanost Franucske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice Evropske unije, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

Poseta Makrona

Francuska će prema toj strategiji intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

- Predsednik Francuske posetiće Srbiju u julu. Ministar za evropske poslove i spoljne poslove će ove godine posetiti Albaniju i Kosovo. Pored toga, druge posete članova vlade i poslanika svim zemljama u regionu pomoći će u jačanju naših odnosa - stoji u Strategiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve