Vesti
08.12.2022. 14:24
R.E.

Rešenje na vidiku?

Od januara kontrolori u svakom autobusu i tramvaju?

Autobus
Izvor: Shutterstock

Posle Nove godine, svako vozilo javnog gradskog prevoza moglo bi da ima "svog" kontrolora karata, a putnici bi u vozilo javnog gradskog prevoza trebalo da ulaze isključivo na prednja vrata.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, plan gradske uprave je da od januara u svakom prestoničkom autobusu, trolejbusu i tramvaju bude kontrolor koji će se voziti celom trasom te linije i proveravati da li su putnici kupili i očitali karte, kako bi iskorenili "švercovanje" .

To je jedna od prvih mera koja bi trebalo da utiče na povećanje prodaje karata, jer gradski prevoz koristi oko 800.000 ljudi, a mesečno se proda 120.000 markica. Kontrolori u javnom prevozu zasad samo obaveštavaju sugrađane da će uskoro možda na snagu stupiti novi režim, koji će podrazumevati i ulazak u vozilo na vrata pored vozača.

Ovo se moglo i naslutiti iz dopisa Sekretarijata za javni prevoz koji je pre desetak dana stigao gradskim i privatnim prevoznicima, u kojem piše da će aparati za overu karata biti razmešteni kako bi se "uredio protok putnika u vozilu". Na osnovu ovoga, da se naslutiti da će putnici biti usmeravani da izlaze na srednja vrata gde validatora ubuduće neće ni biti.

I iz novoosnovanog preduzeća za naplatu prevoza nedavno su poručili da putnici neće moći da uđu na prednja vrata ako nisu kupili kartu. Ova ideja nije nova, o njoj se pričalo još pre desetak godina, a pokušaj da teorija oživi u praksi prošao je neslavno. Vrata na autobusima bila su obojena u zeleno i crveno kako bi navodili ljude gde da ulaze, a gde da izlaze, ali to je samo stvorilo velike gužve i nezadovoljstvo putnika.

Ukoliko ulazak na prednja vrata gradskog prevoza postane pravilo u narednim mesecima, sigurno neće ići "glatko", a izvesno je da će biti onih koji će želeti da uđu u autobus bez karte, bez obzira na broj konduktera koji bude unutra.

Sve i ako kontolori postanu "stalni putnici", njihova uloga u prvom periodu biće edukativna. To je nedavno najavio i direktor JKP "Naplata prevozne usluge" Slaven Andrić i objasnio kako mogu da se smanje saobraćajne gužve.

"Kontrolori će možda narednih par meseci, možda čak i godinu dana da rade na savesti i pokušaju da objasne da je dobro da se kupuju karte jer sav novac ide direktno u budžet Grada, a ne u privatne firme", rekao je on.

"Ustanovili smo da možemo u frekventnim intervalima, kada građani putuju na posao i vraćaju se, smanjimo gužve. Ako redukujemo red vožnje, da vikendom smanjimo broj polazaka u frekventnim intervalima, možda ćemo uspeti da smanjimo gužve i da obezbedimo da građani mogu da ulaze na prednja vrata. Tako će se povećati i kontrola i naplata."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šapić: "Autobusi više neće izgledati kao Mikijev Zabavnik"
autobus

Beograd

02.10.2022. 17:20

Šapić: "Autobusi više neće izgledati kao Mikijev Zabavnik"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je javni prevoz "rak rana" Beograda i da želi da uđe u rešavanje krucijanih problema, ocenivši da će sami građani početi da redovnije plaćaju karte kad vide da je poboljšan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve