Vesti
29.04.2023. 10:27
Beta

Tanos Dokos

"Grčka ne namerava da prizna nezavisnost Kosova"

Kosovo
Izvor: EPA / Djordje Savic

Grčka ne namerava da prizna nezavisnost Kosova iako je prošle nedelje bila uzdržana prilikom glasanja o njegovom primanju u Savet Evrope, rekao je juče savetnik grčkog premijera za nacionalnu bezbednost Tanos Dokos na Delfi forumu u Grčkoj.

Savet Evrope, organizacija za promociju ljudskih prava, u ponedjeljak je dala zeleno svetlo Kosovu za pristupanje jer su 33 zemlje članice bile za, sedam protiv i pet uzdržanih.

Mnoge je iznenadilo što se uzdržala Grčka, jedna od pet zemalja EU-a koje ne priznaju nezavisnost Kosova, prenosi agencija Hina. 

"Smatrali smo da je to dobro za sprovođenje vladavine zakona, a i da smirimo tenzije između dve strane", izjavio je Dokos na ekonomskom forumu u grčkom gradiću Delfiju.

Dokos je dodao da je Srbija, u sklopu sporazuma o normalizaciji odnosa, obećala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i da se Atina na to pozvala prilikom glasanja u Savetu Evrope.

"Mi još uvek nismo priznali Kosovo, niti ćemo to uraditi. Nastojimo biti konstruktivni koliko možemo", izjavio je Dokos.
 

Savet Evrope usvojio je odluku o primanju Kosova nedelju dana pre novog kruga pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, navodi Hina. Sastanak zakazan za 2. maj posebno je važan jer će na njemu biti predstavljen nacrt statusa opština na severu Kosova većinski naseljenima Srbima, a što mesecima predstavlja prepreku u normalizaciji odnosa.

Na ekonomskom forumu u Delfiju učestvovao je i kosovski premijer Aljbin Kurti, a nisu prisustvovali predstavnici Vlade Srbije.

Hina podseća da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je razočaran stavom Grčke i da je to preneo vladi premijera Kirijakosa Micotakisa, koga 21. maja očekuju parlamentarni izbori.

"Nadam se da će se naši srpski prijatelji setiti da smo ih godinama podržavali u ovome", rekao je Dokos.
 

Grčka podržava proširenje Evropske unije (EU) na jugoistočne zemlje kandidate - Srbiju, BiH, Crnu Goru i Severnu Makedoniju - a nije se usprotivila odluci da stanovnici Kosova sa svojim pasošima mogu da putuju bez viza u EU.

"Imamo teško okruženje na svim stranama pa nam je bitno da se završi proces proširenja ili barem da se zadrži duh sastanka iz Soluna od pre 20 godina", izjavio je Dokos.

Grčka godinama ima zategnute odnose sa susednom Turskom zbog graničnog spora i podeljenog Kipra, a to je i razlog za njeno neprizavanje Kosova.

U vreme grčkog predsedavanja EU, 2003. godine, održan je sastanak Unije i zemalja Zapadnog Balkana na kojem je prvi put deklaracijom spomenuto da je budućnost tih zemalja u EU. Od tada je samo Hrvatska postala članica EU.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope ušao u proceduru
Kosovo

(Ne)očekivano

24.04.2023. 17:14

Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope ušao u proceduru

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve