Vesti
25.08.2020. 12:35
R. E. / RTS

GRUBORI: Na komemoraciju dolaze i Milanović i Medved

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Gruborima nadomak Knina biće održana komemoracija srpskim žrtvama, civilima koji su ubijeni 25. avgusta 1995. godine u operaciji “Oluja obruč”. Prvi put, dve i po decenije od tog zločina, na komemoraciji će biti zvaničnici Hrvatske – predsednik Zoran Milanović, ministar branitelja Tomislav Medved, piše RTS.

U selu Grubori je 25. avgusta 1995. godine ubijeno šest starijih srpskih civila i zapaljeno 20 kuća. Ubijeni su Marija Grubor (1905), Miloš Grubor (1915), Jovan Grubor (1930), Milica Grubor (1944), Đuro Karanović (1954) i Jovan Karanović (1922).

Povezane vesti - Četvrt veka etničkog čišćenja bez kazne

Prve informacije o masakru saopštili su predstavnici UN, koji su se kritičnog dana nalazili u rejonu sela, pa čak i slikali specijalce kako izlaze iz sela.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je 2010. godine podiglo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika hrvatske Specijalne policije “Lučko” zbog ratnog zločina nad srpskim civilima. Optuženi su Franjo Drljo, koji je bio komandir grupe, Božidar Krajina i Igor Beneti, a sud u Zagrebu je 2014. doneo oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu uložena je žalba, koju je sud prihvatio pa je suđenje obnovljeno 2016. godine.

Povezane vesti - Hrvatska slavi godišnjicu “Oluje”, ustaški pokliči u Kninu

U Gruborima će danas biti održana komemoracija kojoj će prvi put prisustvovati i hrvatski zvaničnici – predsednik Zoran Milanović i ministar branitelja Tomo Medved. Prisustvovaće i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i izaslanik predsednika Srbije za pitanje nestalih Veran Matić.

Prisustvo ministra branitelja u Gruborima deo je ranijeg dogovora, prema kojem je na obeležavanju operacije “Oluja” u Kninu učestvovao predstavnik hrvatskih Srba Boris Milošević.

Uoči komemoracije porodice ubijenih obišli su uništene kuće, koje za 25 godina nisu obnovljene.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve