Vesti
04.07.2021. 15:20
R.E./Kosovo online

Jasna prepreka

Haradinaj: Nema "mini Šengena" dok Srbija ne prizna Kosovo

ramus-haradinaj-43.jpg

Lider ABK Ramuš Haradinaj rekao je da ekonomska unija među zemljama regiona, balkanski "mini Šengen", ne može da se uspostavi dok Srbija ne prizna Kosovo.

Haradinaj je naveo da će sa priznanjem biti uklonjenje prepreke za "mini Šengen".

"Kada se dogodi priznanje, uklanjaju se i prepreke za "mini Šengen". Sve dok nas Srbija ne prizna, to je nepravedna situacija. Kosovo je u nejednakoj poziciji u odnosu na druge zemlje u regionu, preokret bi trebalo da bude priznavanje Kosova, a zatim i mini Šengen", rekao je Haradinaj, prenosi Kosovo online

Po njegovim rečima, EU ne može da vodi dijalog, već to moraju biti SAD.

"Moramo pozvati Ameriku za sto u dijalogu, a ne da napredujemo u dijalogu bez Amerike. EU nije jedinstvena, pet zemalja još nisu priznale Kosovo. Dvoje visokih zvaničnika EU kojima je povereno pitanje dijaloga dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo. Borelj iz Španije, Lajčak iz Slovačke. SAD nisu izrazile dilemu oko suvereniteta Kosova. Nama je u interesu da SAD budu za nama za stolom. Bajdena, kog lično poznajem, zanimaju balkanska pitanja, on poznaje albansko pitanje i uveravam vas da je idealno vreme da potražite pomoć SAD," dodao je Haradinaj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Haradinaj prijavio imovinu vrednu više od milion evra
Ramuš Haradinaj

Kuća od 950 kvadrata

28.06.2021. 14:45

Haradinaj prijavio imovinu vrednu više od milion evra

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije u Prištini imovinu vrednu više od milion evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve