Vesti
20.08.2020. 14:57
R. E. / Kosovo online

HARADINAJ: U Vašingtonu ćemo tražiti postizanje konačnog dogovora sa Srbijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da bi na sastanku 2. septembra u Vašingtonu Kosovo trebalo da traži da se postigne konačni sporazum sa Srbijom, prenosi RSE.

"Kosovo ne bi trebalo da se ustručava, već da kaže – dolazimo na ovaj sastanak zbog konačnog sporazuma o međusobnom priznanju unutar postojećih granica. Jer to je tema. Ako srpska strana još nije spremna i postoji zahtev za drugačiji pristup dijalogu, neka kaže za šta se zalaže. Ali Kosovo bi trebalo jasno da kaže – dolazimo u Vašington na konačni dogovor", rekao je Haradinaj, prenosi Kosovo online.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto Nemanja Jovanovic

On navodi da bi nakon eventualnog postizanja dogovora o međusobnom priznavanju u postojećim granicama, moglo da se razgovara i o drugim temama, jer nije neuobičajeno da države nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa, nastave da pregovaraju o drugim zajedničkim temama.

"Potrebno je postizanje sporazuma između Srbije i Kosova bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta i granica, uz očuvanje ustavnosti", rekao je Haradinaj.

Povezane vesti - Miroslav Lajčak evropski čovek za sve

Objašnjavajući zašto je važno da se pitanje  međusobnog priznanja reši u Vašingtonu, Haradinaj je ukazao da je EU pitanje dijaloga delegirala na nivo predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Obojica su neprepoznatljivi, potiču iz zemalja koje nisu priznale Kosovo. Ovim je EU na neki način umanjila našu nadu u uspeh. Shvatili smo da je nada u Vašingtonu.  Nadali smo se da će EU uložiti više u ovaj proces, direktnim uključivanjem Brisela, sa nekim visokim zvaničnicima,  Francuskom i drugima. Pošto se to nije dogodilo, zamolio sam premijera Hotija da preduzme korake unazad u programu dijaloga  sa Boreljom i Lajčakom, i da traži Vašington. Onda su usledile dobre vesti o sastanku 2. septembra u Vašingtonu", rekao je Haradinaj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Nemanja Jovanovic

On je ukazao, da je EU oduvek bila spora i da to nije ništa novo.

"Daću vam primer. Kada sam bio premijer, EU je tražila od mene da ratifikujem Sporazum o granici između Kosova i Crne Gore. To smo i učinili uz obećanje zvaničnika EU da će nam dati viznu liberalizaciju. Od tada je prošlo tri godine. Takav, spor pristup EU je neadekvatan za dinamiku kretanja i na Kosovu i u Srbiji, ali i u regionu. Vidimo da su i druge zemlje, poput Rusije i Kine, bile zainteresovane za region", kaže lider Alijanse za budućnost Kosova u intervju za RSE.

Govoreći o različitom pristupu u SAD, Haradinaj navodi primer američkog savetnika predsednika za bezbednost Roberta O’Brajena, koji ima prava ovlašćenja, ima podršku specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, Stejt departmenta, ima podršku američke administracije i poverenje i Srbije i Kosova.

Povezane vesti - HOTI: U Briselu ne o autobuskim linijama, već o međusobnom priznavanju

Haradinaj kaže da je vrlo važno istaći da u vreme kada se u SAD uveliko odvija predizborna kampanja za predstojeće predsedničke izbore, administracija  predsednika Donalda Trampa ima vremena za dijalog Srbije i Kosova.

"U tome vidim nadu. Uspeli smo da uđemo u dnevni red predsedničkog kandidata, koji je ujedno i predsednik, i moramo shvatiti da je to zaista prilika. Moramo težiti da tu priliku iskoristimo, jer u nekim drugim okolnostima možda ćemo na nju čekati godinama", ukazao je Haradinaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve