Vesti
10.05.2021. 16:26
Tanjug

Dan sećanja

Holokaust u Beogradu: Da se ne zaboravi i ne ponovi

Holokaust
Izvor: Shutterstock

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu položeni venci na Spomenik žrtvama genocida na Starom sajmištu. 

Vence su položili predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predstavnici Jevrejske opštine Beograd, diplomatskog kora i udruženja građana.

Vesić je podsetio da je prva odluka Skupštine grada, posle izbora 2014. godine, bila da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, dodajući da je taj dan izabran zato što su 10. maja 1942. godine nacisticki okupatori proglasili Beograd gradom bez Jevreja.

"Na našu sreću, a njihovu žalost, to nije bilo potpuno tačno jer su neki Jevreji uspeli da prežive tako što su se skrivali kod prijatelja Srba, bili u narodno-oslobodilačkoj borbi...ali, nažalost, većina Jevreja tragično je stradala i to upravo na ovom mestu. Zato se mi sećamo naših sugrađana i obaveza je našeg grada da se seća tih ljudi koji su stradali tokom Drugog svetskog rata", rekao je Vesić.

Naglasio je da je Grad poslednjih godina uradio mnogo kako bi se sećali žrtava Holokausta.

"Činimo sve da se sačuva sećanje na naše sugrađane Jevreje koji su mnogo zadužili Srbiju i učestvovali u našem društvenom životu jer su oni bili i ostaće deo istorije ovog grada, a stradali su samo zato što su druge vere i nacije", dodao je Vesić.

Očekuje se, kaže, da se tokom narednih nedelja formira upravni odbor Memorijalnog centra Staro sajmište, nakon čega će u skladu sa zakonom početi eksproprijacija zemljišta i objekata, a potom će, dodao je, biti raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje tog memorijalnog kompleksa.

"Nadam se da bismo sledeće godine mogli da počnemo da gradimo memorijalni kompleks jer je ovo poslednji nacistički koncentracioni kamp u Evropi koji nije obeležen", rekao je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aleksandar Jinker zahvalio je Gradu Beogradu na tome što je prepoznao ovaj datum i što pomaže sunarodnicima da se on ne zaboravi.

"Ovakvi događaji nikada ne smeju da se zaborave, prvenstveno zbog budućih generacija", rekao je Jinker.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve