Vesti
08.04.2024. 13:27
Beta

Ministar Ivan Anušić

"Nema trke u naoružanju sa Srbijom, Hrvatska je jača sila i članica NATO"

1
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić je povodom najave da će i Srbija nabaviti francuske borbene avione "rafal" izjavio da nema trke u naoružanju među tim državama jer je Hrvatska jača i kompaktnija oružana sila i članica je NATO.

"Ne možemo govoriti ni o kakvoj trci u naoružanju u regionu jer Hrvatska je članica NATO, a Srbija nije i tu je kraj priče", izjavio je Anušić u Đurđevcu, prenela je agencija Hina.

Upitan o najavi iz Srbije da bi mogla kupiti "rafale", Anušić je odgovorio da se Beograd može naoružavati koliko god hoće jer je to njegovo pravo, a da je Hrvatska jača i kompaktnija oružana sila.

"Oni (Srbija) nisu mnogo napredovali od pre 35 godina, a i tada, kada smo bili samoorganizovani, pobedili smo ih. Jedino što mogu kazati jeste da im čestitam na njihovim 'rafalima' i da im želim sreću s njima", naveo je ministar i funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

Povodom izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Hrvatska kupovinom aviona "rafal" nabavila samo jednu skupu cipelu, a da druga nedostaje - da nema protivvazduhoplovnu odbranu, dovoljno municije i mnogo drugog, Anušić je odgovorio da je kupovina "rafala" najveća investicija Hrvatske u odbrambene snage od Domovinskog rata čime će se postići da će imati najjače vazduhoplovstvo u regionu.

"E sada, kad govorimo o drugoj cipeli koju spominje predsednik, naravno da ona ide s prvom. Radi se o PVO koja je u procesu nabave. Radarski sistemi su u planu i proceduri nabavke", dodao je Anušić.

Hrvatska je 2021. potpisala ugovor s Francuskom o kupovini 12 polovnih francuskih borbenih aviona "rafal", vredan 999 miliona evra.

Premijer Andrej Plenković najavio je ranije da će prvi avioni stići u Hrvatsku krajem aprila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve