Vesti
22.04.2020. 18:04
Tanjug

Hrvatski vrh u Jasenovcu: "Došli smo da osudimo strahote"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Polaganjem cveća danas je odata pošta žrtvama Jasenovca. Zajednički venac položili su predsednici Hrvatske, hrvatskog Sabora i premijer.

Polaganjem zajedničkog venca i cveća hrvatski državni vrh i predstavnici Jevreja, Srba, Roma i antifašista koji žive u Hrvatskoj, danas su odali poštu žrvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Zajednički venac podno "Kamenog cveta" položili su predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsednik vlade Andrej Plenković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Bandic

Kako su preneli hrvatski mediji, ove godine na državnoj komemoraciji ponovo je celi državni vrh, što nije bio slučaj od 2014. godine, a prisutni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista, koji su od 2016. godine odbijali da prisustvuju državnoj komemoraciji.

Po cvet su u spomen na žrtve položili predsednik Jevrejske opštine Ognjen Kraus, predsednik Saveta Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Službena komemoracija, koju je direktno prenosila zagrebačka televizija N1, zbog epidemije koronavirusa uključivala je samo polaganje venca i cveća, uz poštovanje mera socijalne distance.

Kraus je rekao da je u Jasenovac došao da "pruži ruku# i poruči da je spreman na ozbiljne razgovore o odnosu vlade i vlasti prema istoriji.

"Došao sam i zato da rešimo sve naše probleme u interesu Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad akta", rekao je Kraus.

Ako to ne bude rešeno, poručio je, naredne godine sigurno neće doći.

"Sad sam pružio ruku da započnemo razgovore. Ako se ništa ne ostvari, sigurno nećemo biti ovde sledeće godine. Neki pomaci su napravljeni", rekao je Kraus novinarima u Jasenovcu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Bandic

Jandroković je rekao da su predstavnici državnog vrha došli da iskažu poštovanje prema žrtvama ustaškog logora i da bi osudili karakter zločinačkog ustaškog režima.

"Nikad više ne smemo dopustiti da se na ovim prostorima dogodi zlo kakvo se dogodilo u Drugom svetskom ratu", rekao je Jandroković i dodao da je nužno imati razumevanje jednih prema drugima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Jasenovcu, posle zajedničkog polaganja venca i cveća sa predstavnicima dela manjina, da su se tu okupili da bi osudili strahote koje su se na tom prostoru događale tokom Drugog svetskog rata.

Došli su, kazao je, da još jednom izraze pijetet prema žrtvama tog logora i podsetio da je sa predstavnicima vlade tu već četvrtu godinu.

"Na taj način kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Ove godine je bila velika godišnjica Aušvica i tada smo vrlo jasno osudili nacističke zločine. Još jednom treba ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svesne najvećih strahota koje su se dogodile tokom Drugog svetskog rata, pa i ovde u Jasenovcu", istakao je Plenković.

Povezane vesti - DW: Znak da se Hrvatska konačno vraća antifašizmu

Komentarišući izjavu predsednika Jevrejske opštine Ognjena Krausa da naredne godine predstavnici žrtava ponovo neće doći ako se ne pokrene dijalog sa vladom, Plenković kaže da je to pitanje kontinuirano, ali da je u mandatu ove vlade mnogo učinjeno.

"Politika koju vodimo i izjave koje dajemo su čvrste i jasne", rekao je Plenković novinarima.

A na pitanje o tome da li Ministarstvo branitelja navodno finansira udruženja koja istražuju rad logora Jasenovac, nakon, kako je formulisano, sloma ustaškog režima, Plenković tvrdi da njegova vlada "nema nikakvog sluha za revizionizam", a što se tiče konkretno finansiranja projekata to će, kaže, videti sa nadlažnim ministrom.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da mu je drago da su se posle dugog vremena tu zajedno našli predstavnici vlasti i predstavnici žrtava, jer je u pitanju mesto na kojem su se događale najgroznije stvari tokom Drugog svetskog rata.

Lično se, kazao je, angažovao na tome da se na Dan sećanja na jasenovačke žrtve ponovo zajedno pojave u Jasenovcu predstavnici vlasti, dela manjina, Jevrejske opštine i antifašista.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Bandic

Odgovarajući na pitanje šta misli o tome što predstavnici žrtava i antifašisti i dalje kritikuju određene delove vlasti zbog izostanka dijaloga o pitanju revizionizma, Milanović je rekao da tačno zna na šta oni pri tom misle, ali da on nije ta vlast, a da na sudove nema uticaja.

Komentarišući ranije postavljenu spomen-ploču HOS-a, u čijem grbu je ispisan ustaški poklič “za dom spremni”, zbog koje predstavnici žrtava i antifašisti nisu učestvovali na zajedničkim komemoracijama u protekle četiri godine, Milanović kaže da tu ploču treba ukloniti i iz Novske, gde je kasnije premeštana.

"To treba maknuti, baciti negde", kazao je Milanović i dodao da to nema veze sa domovinskim ratom.

Svako ko se 1991. borio za Hrvatsku pod parolom "za dom spremni", nije se borio “samo za Hrvatsku, već i za restauraciju NDH", rekao je Milanović.

"Onaj ko misli da se u domovinskom ratu pod geslom 'za dom spremni' borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH i to potpuno pogrešno”, precizirao je Milanović.

Podsetio je da je Republika Hrvatska priznata u januaru 1992, kada je počela serija priznanja.

"Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmehom, a ne s prezirom", naveo je.

Što se komemoracije za žrtve Blajburgu tiče, koja će ove godine zbog pandemijie biti održana na zagrebačkom groblju Mirogoj, Milanović je rekao: "Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve