Vesti
29.08.2019. 18:09
Tanjug

HRVOJE KLASIĆ: Mržnja i agresivnost u Hrvatskoj odavno nisu incidenti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvoje Klasić, hrvatski istoričar i profesor na Zagrebačkom univerzitetu, koji je ovih dana dobio i pretnje smrću, kaže da je najveći problem Hrvatske u tome što mržnju i agresivnost na svojoj koži ne osećaju samo Srbi, već i oni "drugačiji" Hrvati.

Mržnja i agresivnost u Hrvatskoj odavno su prestali da budu incidentne pojave ma koliko neko uverava u suprotno, piše Klasić nakon serije napada koji su se dogodili nad srpskoj manjinom u toj državi.

Ovaj ugledni hrvatski istoričar mlađe generacije, koji se u delu hrvatske javnosti često nalazina stubu srama zbog toga jer se ne libi da javno kaže da je tokom Drugog svetskog rata nad Srbima u Jasenovcu počinjen genocid, da Tito nije bio diktator, kao i da je Tuđman bio takođe zločinac, kaže da, kao što ga je bilo sramota hrvatskog domoljublja i tadašnjih hrabrih Hrvata 1941. jednako ga je sramota i danas.

"Ali sram pa čak i nedvosmislena verbalna osuda više nisu dovoljni", jasan je Klasić u analizi objavljenoj na hrvatskom portalu Net. On kaže da tu mržnju i agresivnog u Hrvatskoj osećaju svi koje, oni koji mrze i koji su agresivni, doživljavaju drugačijima od sebe.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Povezane vesti - POSLANIK GRBIN: Fašizam je pred vratima Hrvatske

"Zbog toga se sudovi, političari i ostali uticajni faktori u društvu protiv takvih pojava moraju boriti svim sredstvima. Radikalno i beskompromisno. Dok ne bude prekasno. Ne (samo) za Srbe, nego za sve nas ''drugačije''", kaže Klasić.

Jer, primećuje ovaj profesor, srpski će konobari otići da konobarišu negde drugde, srpski turisti će otići i sunčati se negde drugde, i "zvezdaši" će utakmice početi da gledaju negde drugde.

"A tada će na red doći, drugačiji i nedovoljno dobri, Hrvati. I zato, ako mi još danas ne stanemo u odbranu Srba, i svih ostalih koji se u Hrvatskoj ne osećaju sigurno, sutra našu sigurnost više neće imati ko da brani", poručio je, između ostalog, Klasić.

Opisujući događaje iz leta 1941. i 1995. i poređenju sa ovim letom, Klasić primećuje da se zbog odrastanja i školovanja u atmosferi mržnje i netolerancije, relativizacije i veličanja genocidnog režima, slavljenja zločinaca kao heroja, i traženja krivaca uvek u drugima, a nikada u sebi, pojavila nova generacija hrabrih hrvatskih domoljuba.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Povezane vesti - Privedeno više osoba zbog napada na Srbe kod Knina

Poput svojih prethodnika i oni hrabrost pokazuju tamo gde je to najopasnije, i prema onima koji evidentno prave najveće probleme.

"Kako dakle drugačije, nego neverojatnom hrabrošću, nazvati uništavanje nečijeg automobila samo zato što ima beogradske tablice? Ili prebijanje mladića, koji je umesto u Grčku, ili na neki kruzer, odlučio da dođe u Hrvatsku da konobariše. Nije li već mladićevo srpsko poreklo dovoljan argument da napadače proglasimo hrabrim hrvatskim domoljubima? A šta tek reći o četi hrvatskih junaka koji, skrivenih lica, upadnu u kafić u kojem se gleda fudbalska utakmmica i prebiju sve što im se nađe na putu", pita Klasić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
08.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve