Vesti
20.05.2023. 16:30
Marko R. Petrović

Kad je "mreža" opasna

Ideš na blok! Koje sve zemlje su zabranile internet

internet
Izvor: Shutterstock

Od Azerbejdžana do Zimbabvea, vlasti sve češće posežu za zabranom interneta. Samo u 2022. godini, vlade, ali i drugi akteri, "gasili“ su internet najmanje 187 puta u 35 zemalja, čime je oboren prethodni rekord iz 2019. godine kada je internet "padao“ u 92 države. Tada je, doduše, i broj gašenja interneta bio veći – 213 puta.

Sve to pokazuju analize organizacije "Pristup sad“ (Access Now) koja okuplja aktiviste iz više od 130 zemalja sveta. Gašenja interneta ne da se ponovo javljaju, nakon izvesnog smanjenja koje je usledilo na vrhuncu pandemije, ona sada traju duže, ciljaju određenu populaciju i primenjuju se kada je ljudima najpotrebnija veza – kao na primer u slučajevima velikih humanitarnih kriza, masovnih protesta i aktivnih ratnih sukoba.

"Šampion“ u gašenju interneta je već pet godina zaredom Indija. Treba priznati, doduše, da se broj tih slučajeva smanjuje pa je tako sa rekordna 134 slučaja u 2018. godini sada pao na "samo“ 84 slučaja.

grafika internet
Izvor: Ekspres

"Gašenja“ se u Indiji uglavnom dešavaju u Kašmiru, ali i u Radžastanu. To se dešavalo tokom protesta (i preventivno kada su protesti bili očekivani), ali i tokom ispita poslednjih meseci. U oba regiona došlo je do nasilja koje je često povezano sa tenzijama između Hindusa i muslimana, a u Kašmiru i sa pokretom za nezavisnost predvođenim muslimanima.

Posebnu priču, doduše, predstavlja Severna Koreja u kojoj većina ljudi i nema slobodan pristup internetu pa bi se, tako, moglo reći da je čitava država otišla "na blok“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hladni rat u oblasti bežične tehnologije
TEHNOLOGIJA

"Rip and replace“

16.05.2023. 19:00

Hladni rat u oblasti bežične tehnologije

Dok se Sjedinjene Države i Kina bore za geopolitički i tehnološki primat, posledice su počele da se vide širom Sjedinjenih Država, gde i veliki i mali bežični operateri neumorno rade na skidanju i menjanju uređaja koji omogućavaju funkcionisanje bežične tehnologije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve