Vesti
19.04.2024. 22:58
Beta

Igor Jurić

"Subotica nije bezbedno okruženje za mlade"

brejking-vrsnjacko-nasilje-2.jpg

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je u Subotici da ukoliko gleda statistiku prestupa i presuda u Srbiji, onda ovaj grad ne zaostaje za drugim većim gradovima u Srbiji, što znači da "Subotica nije bezbedno okruženje za mlade i za decu".

"Radili smo istraživanje sa 3.000 srednjoškolaca na temu da li se mladi obraćaju svojim roditeljima kada imaju problem, kada ih neko uznemirava, i u kojoj meri prepoznaju da je reč o uznemiravanju i da je njihova bezbednost možda ugrožena – roditelji su tek na petom mestu", naveo je Jurić za Betu na Lokalnom omladinskom forumu posvećenom bezbednosti mladih u ovom gradu, koji je organizovala Beogradska otvorena škola.
 

Ako mladi imaju problem, na prvom mestu će pokušati sami da ga reše i neću nikome reći. Na drugom mestu, reći će prijatelju kome zaista veruju, nastavniku, pa i policiji, pa tek onda roditelju, istakao je Jurić navodeći da je to "jedan jako poražavajući podatak".

"Ako su nas deca stavila na peto mesto, to znači da smo mi mnogo toga pogrešno radili u prethodnom periodu. Prava pomoć nije dovoljno vidljiva, a oni su izgubili poverenje u sistem", ocenio je.
 

Upozorio je da je nasilje, a posebno vršnjačko nasilje, eskaliralo i da je potrebno da svi na neki način doprinesu, da se više govori o tome, ali da se pre svega aktivno radi na ovom problemu.

"Želim da kritikujem i nas iz civilnog sektora, jer zaista često imamo samo neki narativ o tome da nije dobro, a malo konkretnih poteza povučemo da se nešto i promeni", kazao je Jurić.

Podseća da se vršnjačko nasilje prebacilo na internet, da je prisutno to virtuelno nasilje koje često kasnije može da dovede i do fizičkog nasilja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve