Vesti
09.11.2021. 12:40
Tanjug

Milena Turubatović

"Imamo blago povećanje prvih doza, što je zbog uvedenih kovid propusnica"

Korona, vakcinacija
Izvor: EPA / DEDI SINUHAJI

Na najvećem vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu povećano je interesovanje za vakcinaciju, a koordinatorka punkta dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac, kaže da dnevno na Sajmu daju između 800 i 1.200 doza vakcine.

"Imamo blago povećanje prvih doza, što i jeste zbog uvedenih kovid propusnica. Nije to još dovoljan odziv, građani nisu još uvek shvatili značaj vakcinacije", rekla je Turubatović za Tanjug.
 

Dodala je da prve doze čine do 30 odsto dnevno datih vakcina.

"Zato apelujemo na građane da se odluče na vakcinaciju, jer je to najvažnije u borbi protiv virusa", poručila je ona.

Najviše je zainteresovanih za treću dozu vakcine, njih je između 60 i 70 odsto dnevno, što je, dodaje, takođe za pohvalu.

Pre podne je na Sajmu bilo građana zainteresovanih za vakcinaciju, pa se na momente ispred Hale 7 formirao kraći red, slika je koju je Tanjugov reporter zatekao oko 10 sati.

Bilo je i onih koji su došli u grupama, a građani su dolazili uglavnom da prime prvu ili treću dozu.

Sama procedura nije se menjala od početka procesa masovne imunizacije i traje brzo, pa tako posle popunjavama formulara i razgovora sa lekarom, što ne traje duže od 10-ak minuta, i prijave eUpravi, sledi vakcinacija.

Od danas je na vakcinalnim punktivima biti dostupna i vakcina "Moderna", a na Sajmu su dostupne vakcine svih proizvođača.

Dr Turubatović je apelovala na građane da se za Modernu prijave preko eUprave, kako bi na punktovima imali makar okviran broj onih koji bi da prime tu vrstu vakcine, budući da je Moderna pakovana u bočicama od 10 doza.

"Da ne bi bilo rashoda, najbolji način je prijava preko eUprave, da bismo mogli da planiramo broj vakcina na dnevnom nivou", rekla je ona.
 

Inače, u Srbiji je juče dato 6. 535 prvih doza vakcine protiv korona virusa, što je najvise od 14. juna, a 50 odsto više nego u ponedeljak prošle sedmice, ali i od proseka radnih dana prošle nedelje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona u Rusiji: Košmar koji nikako da se završi
Korona u Rusiji

Crni rekordi

08.11.2021. 10:21

Korona u Rusiji: Košmar koji nikako da se završi

Rusija već tri nedelje beleži više od 1.000 smrtnih slučajeva od Covid-19 dnevno, a u protekla 24 sata preminulo je 1.190 ljudi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve