Vesti
25.05.2020. 15:05
Tanjug

INTEGRACIJA PO ZASLUGAMA Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han izjavio je da Zapadni Balkan pripada Evropi i da će napori zemalja u tom regionu biti priznati.

On je za hrvatski Ekspres rekao da je integracija zapadnog Balkana u EU proces koji se zasniva na zaslugama i da je kao takav u istinskom interesu EU.

"Radi se o 'izvozu stabilnosti umesto uvoza nestabilnosti'", rekao je Han, koji je i bivši komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Pročitajte još: Za autonomiju ZSO da se prizna Kosovo

On je "prijateljima s Balkana" poručio da nastave s reformama na evropskom putu i da će ti napori biti priznati.

Podsetio je da je prošlog meseca EU odlučila da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom uprkos krizi zbog pandemije korona virusa.

Dodao je i da je EU reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim merama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih sredstava, jasno pokazala da Zapadni Balkan pripada EU.

Govoreći o pandemiji novog korona virusa, Han je rekao da je to pandemija neviđenih razmera, ali da ona ne sme da posluži vladama kao izgovor za zloupotrebu situacije i nametanje neproporcionalnih mera.

"Ideja da se mobilni uređaji upotrebljavaju kao sredstvo kontrole širenja virusa može biti jako koristan alat. U EU smo itekako svesni zadiranja u privatnost. Upravo zbog toga vodimo računa o važnosti zaštite podataka, kao i o tome da se podaci koriste isključivo u svrhu praćenja ljudi koji su potencijalno bili u bliskom kontaktu s nosocem virusa", rekao je Han.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
snow
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve