Vesti
10.04.2020. 15:17
Marko R. Petrović

INTERVJU BRANISLAV NEDIMOVIĆ: Ova država je nastala na poljoprivredi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nema privrednog sektora koji ne trpi posledice pandemije koronavirusa. Izuzetak nije ni poljoprivreda koja je višestruko pogođena. Na udaru su proizvođači, koji muku muče sa neophodnim radovima, pre svega zbog ograničenja kretanja. Negativne efekte osećaju i prodavci, trgovci, koji sada teže dopremaju robu do svojih prodajnih objekata.

Država je, kako je to ranije najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predvidela opšte mere pomoći za sve poljoprivredne subjekte i poljoprivredna gazdinstva, kao i sektorske mere koje se tiču finansijske podrške, na primer, povrtarima koji su ugroženi zatvaranjem pijaca.

Pomoć je, reklo bi se, u ovom trenutku upravo i najpotrebnija svakom povrtaru ili malom mlekaru, dok ratari obavljaju svoje poslove koliko-toliko normalno, uz problem koji im pričinjava zabrana kretanja, a setva je obavljena još jesenas.

Potpuno zatvaranje zelenih pijaca možda još nije nanelo veću štetu, jer je povrće i voće moguće kupiti i u velikim marketima, ali se posledice i te kako osećaju i one najviše udaraju upravo one koji su do sada robu plasirali upravo ovim putem, ali i one koji su navikli da, najčešće vikendom, uzmu ceger u ruke i prošetaju do najbliže pijace.

I za to čini se, međutim, ima rešenja u vidu elektronske pijace. Ubuduće će, ako cela stvar profunkcioniše, dakle, ljudi na pijacu umesto sa cegerom ići pomoću kompjuterskog miša.

Ministar Nedimović je optimista u pogledu ovog rešenja i veruje da će, ako sve bude u redu, elektronska pijaca da startuje već u petak, odnosno na dan kada se ovaj broj "Ekspresa" nađe na kioscima. Izazovi su, svakako, veliki, ponajviše možda u oblasti logistike, odnosno u načinu dopremanja robe od proizvođača do krajnjih kupaca.

O tome kakvi su izazovi po pitanju logistie i načina dopremanja robe do krajnjih kupaca, Nedimović govori u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve