Vesti
19.03.2021. 14:06
Razgovarao Marko R. Petrović

INTERVJU DR ZIJAD BEĆIROVIĆ: Još smo taoci obaveštajnog podzemlja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sredinom marta Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sedištem u Ljubljani objavio je izveštaj zanimljivog naslova:

"Crna Gora 2021: Izvoznik kriminala u region“. U njemu se analizira situacija u Crnoj Gori stotinu dana od formiranja prve postđukanovićevske vlade u Podgorici, ali se sve dovodi i u regionalni kontekst, ali i u domen uticaja velikih sila, NATO, stranog kapitala i, pre svega, uticaja organizovanog kriminala. O samom izveštaju, ali i o stanju u regionu za „Ekspres“ razgovaramo sa dr Zijadom Bećirovićem, direktorom Instituta. Odmah na početku pitamo ga da li je organizovani kriminal počeo da napušta Crnu Goru tek sa promenom vlasti ili je Đukanović taj izvoz počeo i mnogo pre toga?

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Porok kome je teško odoleti

"Intenzivno je počeo da napušta Crnu Goru promenom vlasti, jer su uvideli da Crna Gora prestaje biti utočište za kriminal, barem ne u onom obimu kao za vreme Đukanovića. Kriminal je odlično informisan i već su znali da Đukanović nije ono što je nekada bio i da dolazi njegov kraj. Zar možete poverovati da će neko ostati na vlasti posle 31 godine vladavine ili bolje rečeno režima u srcu Evrope“, kaže Bećirović za "Ekspres".

*

Da li bi ulazak Crne Gore u "mini Šengen" označio i definitivni kraj vladavine Mila Đukanovića?

"Ulazak u ‘mini Šengen’ ujedno znači i dekriminalizaciju regiona. I potpuno je jasno zbog čega je taj projekat sve vreme opstruirao, odnosno odbijao Đukanović. Važno je da su započeti pozitivni procesi u regionu. Njemu bi bilo najbolje da se povuče i time učini najveću uslugu Crnoj Gori. Što se pre povuče, manje su posledice za njega. On se sasvim sigurno ne može povući bez posledica. Na ovim prostorima koriste se izrazi ‘zločinac rata’ i ‘zločinac mira’. On je oboje. ‘Mini Šengen’ je vizionarska i najvažnija regionalna inicijativa i to znači i borbu protiv kriminala. On je to do sada stalno odbijao, jer mu se sužava manevarski prostor za kriminal. Đukanović se više ne pita i očekujemo da će nova vlada doneti odluku o uključivanju Crne Gore u ‘mini Šengen’"

Opširinije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa koji je od 19.3. 2021. na svim kioscima…

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve