Vesti
04.04.2021. 13:56
R. E.

Ispovest preživelog logoraša iz Jastrebarskog - Majka me je spasla, nju su ubili

social-network-post-1920x10802-41.jpg

GOJKO RONČEVIĆ MRAOVIĆ

Selo Trstenica na Kordunu. Gojko Rončević Mraović imao je sedam godina kada se 1941. formirala NDH i donela zakon da se trećina Srba pobije, trećina pokrsti, a trećina protera.

"U glinskoj crkvi, 3. avgusta 1941, okupilo se nekoliko hiljada Srba. Bili su pozvani da se pokrste, uz obećanje da će tako preživeti. I narod se odazvao, planirajući da se posle rata vrati u pravoslav- lje. Onda su njih 1.030 uveli u crkvu i poklali ih sve. Poklano je devetoro iz moje familije Mraović. Jedini preživeli bio je Ljuban Jednak, i on je i ispričao priču o masakru.

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Svetac ili Stepinac

Ljuban je ostao u Hrvatskoj posle rata, a onda, da ga ne bi klali i po drugi put, u ’Oluji’ je došao u Beograd, i ovde je i umro“, priča čika Gojko za "Ekspres".

*

*

Gojko i brat bili su na sigurnom do marta 1942, a onda su ustaše ponovo krenule u ofanzivu.

"Napustili smo Vojnić. Lutali smo po šumi, a onda su ustaše osvojile vrh Petrove gore. Počeo je pokolj. Zaklali su 2.500 ljudi, mojih Kordunaša. Partizani su napravili jedan proboj, ali se narod većim delom predao. Vratili su se u svoja sela. I brat i ja smo se vratili. Pored stričeve spaljene kuće napravili smo kolibu. Tu je sa nama bila i baba, po ocu. Ona nas je i spasla. Hranila nas je divljim zeljem i koprivom. Samo to je i bilo. Ništa i ničeg drugog. Mog brata je stric, koji je bio sa nama, uspeo da udomi kod jedne hrvatske porodice u susednom selu, kao slugu. Tamo je kod njih i ostao do kraja rata, i do smrti ću biti zahvalan toj porodici. Spasli su mi brata. Preživeo je rat kod njih“, nastavlja čika Gojko.

*
*

JELENA BUHAČ RADOJIČIĆ Jasenovačka logorašica

"Dok živim tražiću mog Iliju. Mog brata. Moram", prve su reči Jelene Buhač Radojičić, danas 87-go-dišnje gospođe iz Zemuna, ali sa očima u kojima je sačuvan sav užas logora Jasenovac i stradalništvo njene porodice.

Oči sedmogodišnje devojčice iz sela Jablanca u Potkozarju. Po njenoj životnoj priči je, kažu, i napisan scenario za film "Dara iz Jasenovca", a ona na to kaže: "Ne znam. Saslušajte moju priču, pa prosudite." A sa filmom je i te kako imala veze.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Ekspresa" koji je od petka 2.4.2021. na svim kioscima. 

Ekspres257

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve