Vesti
04.09.2020. 23:05
Tanjug

"Istorijski sporazum"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je danas sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine istorijskim i poručio da se raduje da poseti "obe zemlje" u ne tako dalekoj budućnosti, prenosi AP.

"Zaista je istorijski", rekao je Tramp dok je stajao pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija u Ovalnoj sobi Bele kuće.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Tramp je istakao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulahu Hoti potpisivanjem sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa učinili svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim.

Kako se navodi u saoštenju koje je objavila Bela kuća, on je poručio da se raduje da vidi "napredak Srbije i Kosova dok zajedno radimo na tome da ekonomska saradnja u regionu krene dalje".

"Nakon naslilne i tragične istorije i godine neuspešnih pregovora, moja administracija je predložila nov način da se premoste razlike. Fokusiranjem na otvaranje radnih mesta i rast ekonomije dve zemlje su uspele da naprave pravi pomak u ekonoskoj saradnji u širokom spektru pitanja", istakao je Tramp.

Naveo je i da je Vučiću i Hotiju trebalo mnogo hrabrosti da uđu u ove razgovore i dođu u Vašington radi finalizacije sporazuma.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Evan Vucci

AP u izveštaju sa današnjeg sastanka prenosi da su Beograd i Priština saopštili da su normalizovali ekonomske odnose u okviru pregovora, kojima posreduju SAD, koji, kako navodi, uključuju i da Beograd premesti ambasadu Srbije u Jerusalim, a da Prištinu prizna Izrael.

Povezane vesti - “VELIKI DAN” Hoti: Prvi korak ka konačnom sporazumu

Kako dodaje, posle dva dana sastanaka sa zvaničnicima Trampove administracije, Vučić i Hoti pristali su da sarađuju u nizu ekonomskih pitanja kako bi privukli investicije i stvorili nova radna mesta.

AP ocenjuje da je objava Bele kuće o potpisivanju sporazuma predstavlja diplomatsku pobedu za predsednika Trampa uoči predsedničkih izbora u novembru i unapređuje napore njegove administracije da se poboljša međunarodni položaj Izraela.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve