Vesti
16.10.2023. 17:20
Beta

Istraživanje "Crte"

Kakvo je raspoloženje građana Srbije pred izbore i kome bi dali glas

1
Izvor: EPA / MARKO DJOKOVIC

Za koaliciju stranka okupljenih oko protesta "Srbija protiv nasilja" glasalo bi 41 odsto građana, a 49 odsto za koaliciju koju bi predvodio Aleksandar Vučić, deo je objavljenog istraživanja javnog mnjenja posmatračke misije "Crta".

Ta misija je navela da bi na predstojećim izborima 10 odsto ispitanika podržalo "blok desne opozicije" - Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Proteste "Srbija protiv nasilja" tehnički organizuju Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Demokratska stranka, Zeleno levi front - Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Narodni pokret Srbije i Ekološki ustanak.

Oko vladajuće Srpske napredne stranke su Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Pokret socijalista, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i drugi.

"Crta" je od 23. septembra do 5. oktobra sprovela dva telefonska istraživanja na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 1.544 u Srbiji, a u Beogradu sa 806 ispitanika.

Prema tom istraživanju, skoro polovina građana - 47 odsto smatra da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu, a 38 odsto smatra da je zemlja na dobrom putu.

Kao najveći problem građani vide ekonomsku situaciju: loš životni standard, rast cena, inflaciju, dodala je "Crta".

Dok 39 odsto ispitanika izdvaja ekonomiju kao jedan od problema, za 29 odsto to je i najveći problem Srbije.

U saopštenju piše da je "Kosovo kao prvi problem navelo 23 odsto građana", uz šta se ukazuje da je istraživanje sprovođeno upravo u danima bezbednosne krize na severu Kosova.

Stav skoro polovine ispitanika je da vlast nije ispunila većinu obećanja koja je dala pre prošlih izbora, dok 36 odsto smatra da je "obećano uglavnom i učinjeno".

"Da bi na nezadovoljstvu građana napravila bolji rezultat na izborima, opozicija bi morala zajednički da nastupi", navodi se u saopštenju o istraživanju.

"Crta" je navela da je istraživanja o političkim stavovima radila pred predizbornu kampanju i da nije obuhvaćena teritorija Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta građani misle o članstvu Srbije u EU
Evropska unija

Istraživanje BIRODI

29.09.2023. 17:35

Šta građani misle o članstvu Srbije u EU

Građani osećaju da nisu vlasnici procesa evrointegracija, već da je to proces koji im je nametnut, a u novom istraživanju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) zabeležen je i pad poverenja odnosno opredeljenosti ka članstvu u Evropskoj uniji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve