Vesti
14.04.2024. 12:30
Beta

Stav Srbije...

Šta Dačić kaže o napadu Irana na Izrael

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Potpresednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu i ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je da bi trebalo uložiti maksimum napora da ne esklaira situacija vezana za noćašnji napad Irana na Izrael i da je stav Srbije da se zalaže za rešavanje problema mirnim putem.

"Mislim da bi trebalo činiti maksimum napora da se zaustavi dalja eskalacia ove situacije, niko ne zna ko će se ovom pridružiti i iskoristiti situaciju za dalje komplkovanje odnosa", rekao je  danas Dačić u gostovanju na televiziji Prva.

On je u osvrtu na noćašnji napad Irana dronovima na Izrael kao odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku, početkom ovog meseca, koji Iran i drugi pripisuju Izraelu, rekao da se Srbije zalaže za miroljubivu koegzistenciju.

"Već 40, 50 godina naša politika je da se svi problemi rešavaju mirnim putem, a da mi zaštitimo naše nacionalne i državne interese u ovom trenutku", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija nije direktno uključena u "sve ovo" i da "pokušava da balansira situaciju i ukazuje na mirno rešenje".

Dačić je rekao da se ne zna kako će se dalje razvijati situacija, ali da je najbolje da se nastoji da se zaustavi dalja eskalacija.

On je ukazao na komplikovano stanje u toj oblasti, na odnos Izraela i palestinskog Hamasa gde se vodi rat u Gazi već više od šest meseci, zatim Hezbolaha u Libanu koji podržava Hamas, kao i jemenske pobunjenike Hute koji takođe podržavaju Hamas i napadaju brodove.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve