Vesti
11.01.2023. 20:45
Beta

"Pogoršanje odnosa"

Dačić o ulasku Kosova u Savet Evrope

Ivica Dačić
Izvor: Shutterstock

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da bi odnosi Srbije sa Savetom Evrope mogli da se pogoršaju ako ta organizacija primi Kosovo u članstvo i da Beograd možda neće učestvovati na samitu šefova vlada koji priprema predsedavajući Island.

Dačić je rekao da "Island priprema samit šefova vlada i da je njima bitno da postoji jedinstvo", a da Srbija neće učestvovati "ako Kosovo bude primljeno u Savet Evrope".

"Ja sam mislio da je Kosovo uslove za članstvo osiguralo odavno, oni imaju dve trećine država (Saveta Evrope) koje ih podržavaju, ali mnoge zemlje nisu zadovoljne i nisu raspoložene da pre završetka dijaloga Beograda i Prištine donose odluke koje mogu da naruše dijalog", kazao je Dačić u emisiji "Prav ugao" Radio-televizije Vojvodine.

On je ponovio da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, sa kojim se juče sastao, ponovo ukazao da Madjarska, koja je priznala Kosovo, neće podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Na pitanje o odnosu Srbije prema uvođenju sankcija Rusiji, Dačić je rekao da je i dalje na snazi odluka doneta na početku rata u Ukrajini, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Pitanje uvođenja sankcija je pitanje od našeg nacionalnog interesa i u tom maniru će se i odlučivati. Taj stav nije načet niti se razmišlja o njegovoj promeni", rekao je on.

On je kazao da je Srbija "prinuđena da razmišlja" o pitanju Kosova i uvodjenja sankcija Rusiji kao o jednom pitanju jer bi države koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije mogle da promene stav ako Beograd uvede sankcije Moskvi.

Dačić je naveo da zvaničnici SAD ocenjuju da su odnosi te zemlje sa Srbijom u usponu i da različiiti stavovi Vašingtona i Beograda o bitnim nacionalnim pitanjima, poput priznanja Kosova, nisu prepreka za razvijanje ekonomske saradnje dve države.

Dodao je da je Memorandum o saradnji, koji je potpisao sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, "korak koji je falio i koji Srbija nije imala u odnosima sa Amerikom".

"Drastično različiti stavovi dve države o pitanjima koja su od ogromnog nacionalnog značaja nisu nikakva prepreka da razvijate ekonomsku saradnju, i saradnju u oblasti bezbednosti, sporta i kulture. Bavite se pitanjima oko kojih nema spora", rekao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li je razvijanje ekonomske saradnje sa SAD zaobilazni način da ta država utiče na promenu stava Beograda o priznanju nezavisnosti Kosova, Dačić je kazao da je to "teško moguće".

"Beograd će teško promeniti svoj stav, ali je spreman na kompromise. Jedna od naših crvenih linija je Zajednica srpskih opština. Ako je bilo šta što potpisujemo nešto što nećemo dobiti, zašto onda nešto novo da potpisujemo. Nema priznanja Kosova, nema ulaska Kosova u UN, treća stvar je fizička bezbednost", naveo je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega Ivica Dačić nije zadovoljan govorom Andreja Plenkovića
1

Zagreb

11.01.2023. 10:12

Zbog čega Ivica Dačić nije zadovoljan govorom Andreja Plenkovića

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se tokom prošlonedeljne posete Zagrebu trudio da ne govori o temama o kojima se Srbija i Hrvatska ne slažu i da nije zadovoljan obraćanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve