Vesti
08.09.2023. 15:10
Beta

Vesić objasnio

Šta sve donose izmene i dopune Zakona o stanovanju

Novi Beograd, soliter, zgrada
Izvor: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je da se izmene i dopune Zakona o stanovanju služe da se regulišu stvari koje su se u praksi pokazale kao nedovoljno dobre.

Vesić je za televiziju Hepi kazao da javna rasprava počinje u ponedeljak 11. septembra i trajaće do 3. oktobra u sedam gradova.

"Mnogo toga je promenjeno, što ne znači da smo sve predvideli i zato i služi javni poziv i javna rasprava da čujemo još dodatne predloge kako bi ovaj zakon bio u najboljem interesu ljudi koji žive u stanovima", rekao je ministar.

Kao najznačajnije promene, Vesić je naveo da je stambena zajednica sada može da ostvaruje prihode izdavanjem zajedničkih prostorija, koji se mogu trošiti samo za održavanje zgrada.

Dodao je da je uvedena obaveza osiguranja zajedničkih prostorija od štete trećim licima, poput fasada, ravnih krovova i liftova.

"To znači da kada se desi da otpadne deo fasade na nečija kola ili nekoga povredi, sada može da se naplati šteta, odnosno da neko bude obeštećen", kazao je Vesić.

Za postavljanje rampe ili lifta za invalide, kako je naveo ministar, sada je potrebna većinska saglasnost prisutnih članova skupštine stanara.

Dodao je da se uvode "zajednice ulaza" u velikim zgradama sa više ulaza, kao i posebna saglasnost koju daju stanari za postavljanje svih instalacija koje emituju zračenje.

U registar stambenih zajednica, prema njegovim rečima, uvodi se obavezan i javan program održavanja, kao i izveštaj o osiguranju stambene zajednice, a osnovan je i javni registar upravnika zgrada.

"Kada je u pitanju način odlučivanja, dosta toga je promenjeno. Uvedena je prećutna saglasnost nosilaca javne svojine, davanje ovlašćenja za učešće u radu stambene zajednice članu porodičnog domaćinstva ili zakupcu. Rešeno je i pitanje učešća naslednika do završetka ostavinskog postupka", kazao je Vesić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kolika je vrednost tržišta nekretnina u Srbiji
Zgrada

Prva polovina 2023.

18.08.2023. 14:20

Kolika je vrednost tržišta nekretnina u Srbiji

Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u Srbiji prvoj polovini ove godine iznosila je 3,3 milijarde evra, od čega je 1,1 milijarda evra, odnosno 34 odsto ukupne vrednosti prometovanih nepokretnosti, dolazilo iz delimično regulisanog sistema tržišta nepokretnosti, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
32°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve