Vesti
17.08.2021. 22:09
Tanjug

Preminuo poznati fotograf

Iznenadni odlazak Jaroslava Papa

Jaroslav Pap, 17. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / DARKO DOZET

Komemoracija fotografa Jaroslava Papa održaće se u sredu, 18. avgusta u Kulturnom centru Novog Sada u 11 sati, dok će sahrana biti u 13.30 na Gradskom groblju u Novom Sadu, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Pap je preminuo iznenada u ponedeljak u 65. godini u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje", u kojem je, decenijama, beležio veličanstvene slike prirode koje su obišle ceo svet.

Rođen je 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je pohađao osnovnu školu, a fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine, u redakciji novosadskog "Dnevnika", gde je prošao put od fotoreportera-pripravnika do urednika fotografije.

Od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine.

Pogledajte fotografije: 

U izuzetno bogatoj karijeri je, uz ostalo, pratio i snimao burne događaje vezane za prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji zapadnom Sremu početkom devedesetih, i agresiju NATO alijanse na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Više od 1.000 njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom najemeninetnijih svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošijeted presa do Rojtersa, navodi se u saopštenju.

Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta "Foto lov" koji okuplja pre svega mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.

Jaroslav Pap je dobio niz prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su Prva nagrada za foto-reportažu iz Rumunije o padu Čuašeskua ("Dnevnik" 1990.), Prva nagradu za sportsku fotografiju godine u Jugoslaviji (Tanjug, 1996), Druga nagrada za foto-reportažu "NATO bombardovanje" (Pres centar Vojske Jugoslavije 1999.), Prva nagrada na konkursu "Ekologija" za fotografiju trovanje Tise cijanidom ("Dnevnik" 2001.) i mnoge druge.

Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" izdao mu je 2020. godine ekskluzivnu monografiju "Vojvodina - četiri godišnja doba" u kojoj je obuhvaćen raskošan i neponovljiv opus velikog majstora.

Iza Jaroslava Papa ostali su supruga Ksenija i sin Andrej.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve