Vesti
02.09.2020. 13:54
Tanjug

JANKOVIĆ: Maska ne škodi zdravlju, sprečava oboljevanje od Covid-19

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Maska ne može da naškodi zdravlju dece, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da je maska okosnica preventivnih mera u sprečavanju zaražavanja virusom korona, dok ne stigne vakcina.

Janković navodi da maska možda predstavlja smetnju konforu kod dece, ali da se o tome u ovom momentu ne može govoriti jer ona štiti od opasne zarazne bolesti, koja za neke može biti smrtonosna.

"Maska je svrsishodna, opravdana i neophodna. To je okosnica prevencije zaražavanja od Covid-19. Dok ne budemo imali vakcinu, to je jedino što možemo da radimo da sprečimo obolevanje", naveo je on za Pink.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Naglašava da struka mora da stane iza nošenja maski u ovom trenutku, jer alternativa tome je puštanje da se virus prenosi u školama, što je "neprihvatljivo i može voditi u katastrofu".

Napominje da deca najčešće nemaju težu kliničku sliku i nisu ugrožena virusom korona, ali ukoliko zaražavanje bude masovno i među mališanima ima onih koji su rođeni sa lošim imunitetom i mogu biti životno ugroženi.

Povezane vesti - Francuska počela da pravi ekološke zaštitne maske od konoplje

Za decu koja ne mogu da nose maske iz zdravstvenih razloga, alternativa je vizir, a Janković kaže da su studije pokazale da je zaštita koju pruža vizir manja od maske.

Država je najavila rigorozniju kontrolu i kazne za one koji ne poštuju mere, a Janković navodi da je odlučnija reakcija krenula jer niko ne želi ponovo porast broja zaraženih i obolelih.

"Takođe, želimo da vidimo efekat polaska u školu i da li su preventivne mere dale rezultate", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
11°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve