Vesti
10.12.2020. 14:11
Tanjug

JANKOVIĆ: PCR test i karantin opcije za ulazak u Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da je zaustavljen eksponencijalni rast virusa korona, ali da je rano govoriti o poboljšanju situacije, i dodao da će se razmatrati pitanje kontrole ulaska u zemlju stranih i naših državljana u periodu praznika.

Janković je za RTS rekao da se virus mnogo raširio i da smo imali period intenzivnih kontakata, a da je sada cilj da se zaustavi pogoršanje i da se stvari stabilizuju.

Naveo je da je desetak dana minimum da bi se rezultati bilo kojih mera pokazali kroz broj novoobolelih, ali da je, kad je reč o teže obolelim pacijentima, potrebno više vremena.

''Jer kriva kasni za onom koja pokazuje broj novozaraženih'', rekao je Janković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

On je naglasio da je važnije da se vidi da se mere sprovode, jer ako bude propusta u sprovođenju, mere ostaju samo na papiru.

Janković je rekao da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba biti iznet presek stanja i dodao da još nije došlo do konkretizacije novih mera, ali da ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju stranih i naših državljana i njihovog nadzora.

Povezane vesti - LONČAR: Biće donete mere da zaštite zdravstveni sistem

Kako kaže, nikome ne može da se zabrani da se vrati u zemlju u periodu praznika, ali je potrebna kontrola da se situacija ne bi pogoršala.

''U drugim zemljama virus se ubrzano prenosi i epidemija se i dalje može smatrati veoma intenzivnom'', naveo je Janković.

On je dodao da su PCR test i karantin opcije za one koji ulaze u Srbiju, a da sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, te da će se videti šta je još izvodljivo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Janković je rekao da bi, ukoliko bi se poštovale sve mere, pre Nove godine videlo određeno pobošljanje, ali ne toliko da bi se opravdala masovna slavlja.

Podvukao je da je trenutno najbitnije da se spreči svako okupljanje osim onog koje je ''nasušna potreba''.

''Kad bismo sad rekli da situacija može da se poboljša, a da ne sprovedemo sve mere, sabotirali bismo naše napore'''', kazao je Janković.

Naglasio je da nema poboljšanja, ako svi ne uradimo ono što moramo, makar to bilo i bolno, a to je nošenje maske, držanje distance i izbegavanje okupljanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve