Vesti
22.10.2019. 18:24
Tanjug

"JAVNO NEIZREČENO" Vogel - Formalno priznanje Kosova je uvek bio krajnji cilj EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Formalno priznanje Kosova uvek je bio krajnji, ali javno neizrečen cilj Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine, kaže član Saveta za politiku demokratizacije i stručnjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel.

"Puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva puno priznanje", ocenjuje Vogel vest da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje, koju je izaslanik Sjedinjenih Američkih Država preneo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Povezane vesti - Vučić: Plašim se međunarodnih konferencija o KiM

On dalje pojašnjava da bi "svaki ishod dijaloga Beograda i Prištine koji podrazumeva "manje od priznanja", poslao signal da je nezavisnost Kosova "uslovljena i nedovršena".

"To bi ohrabrilo zemlje članice koje još nisu priznale Kosovo da nastave takav pristup i blokiraju kosovski put u EU i međunarodne organizacije", navodi Vogel razloge javno neizrečene politike EU.

Tobi Vogel uz to dodaje da ne veruje da se EU politika sada menja i da puno priznanje postaje preduslov pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer EU još nema novog šefa diplomatije koji bi takvim odlukama trebalo da se bavi.

Povezane vesti - Kurti: Dijalog sa Srbijom vodiću ja, a ne Tači

"Uz to, takav preduslov bi ubio pregovore pre nego što bi i bili nastavljeni, tako da to nema nikakvog smisla", ocenjuje Vogel.

Treći razlog zbog čega misli da EU nije uslovila dijalog Begrada i Prištine punim priznanjem nezavisnosti Kosova, on vidi u činjenici da na takvo uslovaljavanje ne bi pristalo pet zemlja članica EU koje same nisu priznale nezavisno Kosovo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve