Vesti
18.12.2020. 20:14
Tanjug

JOVANOVIĆ: Ni cena od 9.000 dinara ne pokriva sve troškove testiranja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Članica Kriznog štaba Snežana Jovanović izjavila je danas da ni cena od 6.000 dinara, niti cena PCR testa od 9.000 dinara ne može da nadomesti sve što se troši prilikom rada tog testa.

Ona je rekla da je cena testiranja od 9.000 predlog Radne grupe za procenu kapaciteta mikrobioloških laboratorija u Srbiji, što je Krizni štab prihvatio.

"Ta cena ne pokriva sve troškove, jer cena jednog PCR testiranja ne pobuhavta samo cenu testa, već i druge stvari, potrošni materijal i rad mikrobiologa...", rekla je Jovanović.

Kako je navela, "niko ne govori" da su uvedeni brzi antigenski testovi, kojima se, pojašnjava, u značajnoj meri unapređuje i skraćuje vreme postavljanje dijagnoze korona virusa.

"PCR test kod osoba koja imaju simptomatologiju, u ovom trenutku, maltene nije neophodna, ako se dijagnoza postavi brzim antigenskom testoma, a postavlja se za 15 do 30 minuta", rekla je Jovanović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Lee Jin-man

Na pitanje šta je to poskupelo u međuvremenu, pa je poskupela i cena PCR testa, Jovanović je odgovorila da niko nije ni rekao da je nešto poskupelo, već da 6.000 dinara nije dovoljno da se uradi sve ono što je pravilo troškove i što se dalje radi.

Dodala je i da je cena samog PRC testa, što se vidi iz javnih nabavki KCS, bila 35 evra.

Jovanović je navela i da je u privatnim laboratorijama cena jednog PCR testa oko 9.000-10.000 dinara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve