Vesti
20.01.2020. 14:59
R. E. / Kosovo online

"KAD DOĐE DO TOGA" Ljajić: Neka vrsta "Dejtona" će biti potrebna za Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da će bez učešća EU, SAD, Rusije i Kine teško doći do kompromisa u rešavanju kosovskog piranja.

"Sa ove tačke gledišta svako rešenje deluje kao utopističko", rekao je Ljajić u intervjuu za Večernje Novosti i objasnio da za to postoji nekoliko razloga, prenosi Kosovo online.

"Kao prvo, još nema nove vlade u Prištini i u ovom trenutku je teško reći da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi. Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja.

A realno, bez EU, SAD, kao i Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti, teško je očekivati održivo rešenje za ovo pitanje. I zato smatram da će neka vrsta novog "Dejtona" biti potrebna, kad god ovo pitanje dođe na dnevni red", rekao je Ljajić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na pitanje vredi li uopšte pregovarati kada nam iz Amerike otvoreno poručuju da je krajnji cilj obostrano priznavanje Ljajić je odgovorio pitanjem -"a šta bi onda bila alternativa, zamrznuti konflikt"?

"Ovde su svi očekivali da će se posle Trampove pobede na izborima dramatično promeniti odnos SAD prema nezavisnosti Kosova. Da li se to dogodilo? Nije. Verovatno je promenjen pristup pregovorima i mogućim rešenjima, ali se suštinski odnos administracije nije promenio. I zato smo i predložili to fazno rešavanje kosovskog pitanja, svesni i njegove težine i kompleksnosti i to bukvalno idući od lakših ka težim pitanjima, jer ovaj problem neće nestati time što ćemo se praviti da on ne postoji.

Povezane vesti - "Smrtna presuda za BiH": Dodik o mogućem kreiranju novog Dejtona

A istovremeno, plašim se da ćemo uzalud čekati da SAD ili veliki broj zemalja EU promene stav o nezavisnosti Kosova, pa da onda počnemo pregovore. Zato je bolje da imamo proaktivnu ulogu i stalno nudimo dijalog, a istovremeno razgovaramo i sa našim međunarodnim partnerima", rekao je Ljajić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve