Vesti
24.05.2021. 08:14

Šta bi bilo...

Kada bi asteroid krenuo ka Zemlji

kosmos, svemir
Izvor: Shutterstock

Stručnjaci američke NASA-e i drugih svemirskih agencija širom sveta, suočili su se u aprilu sa zabrinjavajućom mogućnošću da se tajanstveni asteroid, udaljen oko 55 miliona kilometara kreće prema Zemlji i da bi za šest meseci trebalo da udari u nju.

Situacija je, međutim, deo vežbe koja je simulirala dolazak i pretnju od asteroida s ciljem da se američkim i međunarodnim stručnjacima pomogne da uvežbavaju mogući odgovor na takvu situaciju, navodi se u tekstu objavljenom u listu Biznis insajder.

Zaključak je - ako asteroid bude uočen tako kasno, niko ništa neće moći da učini da spreči sudar sa Zemljom.

Stručnjaci su utvrdili da nijedna postojeća tehnologija ne može da zaustavi asteroid udaljen šest meseci od Zemlje i ne postoji svemirska letelica sposobna ga skrene s putanje u tako kratkom roku.

Ako bi se asteroid poput ovog izmišljenog uputio prema Zemlji, naučnicima bi trebale godine da pronađu rešenje, a ne meseci.

Pol Kodas, rukovodilac u NASA Istraživačkom centru smatra da minimum za pronalaženje rešenja i odgovora na pretnju iznosi pet godina, dok astronom s MIT Ričard Binzel, kaže da bi nam bilo potrebno najmanje 10 godina da smislimo rešenje za ovakvu pretnju iz svemira.

"Kad se suočite sa stvarnom pretnjom asteroida, vreme je najcenjenija roba", rekao je Binzel za Biznis isajder.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve