Vesti
21.09.2022. 12:21
Beta

Ekaterina Trendafilova

Kada će početi suđenje Tačiju, prikupljeno skoro milion stranica dokaza

hašim tači, 21. 9. 2022.
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, Ekaterina Trendafilova rekla je da suđenje Hašimu Tačiju i ostalim pripadnicima tzv. OVK moglo bi da započne do kraja godine. 

Broj stranica dokaza približava se milionu, kazala je Trendafilova za KoSSev, potvrđujući da se radi o najvećem predmetu, protiv četvorice optuženih: Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija sa po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i šest tačaka za zločine protiv čovečnosti. 

Trenutno su 32 osobe dobile status žrtvi, ali u ovom trenutku sudija za prethodni postupak razmatra prijave za još 50 prijavljenih. 

Na pitanja o upozorenjima tužioca da je u toku zastrašivanje svedoka, te da postoji "lojalnost Tačiju", posebno u pripremi za suđenje, Trendafilova, kaže da ona "ne zna" za takve kvalifikacije tužioca, ali naglašava da u sudu postoji jak program zaštite svedoka. 

"Za Specijalizovana veća, zaštita svedoka, sigurnost, bezbednost i dobrobit pre njihovog svedočenja, tokom svedočenja pred različitim većima, i posle za njih same i članove njihovih porodica, centralna briga je i najvažniji zadatak prema kojem se odnosimo veoma pažljivo. Imamo veoma jak program zaštite svedoka", kazala je Trendafilova. 

Dodala je da su neki od svedoka, iako inicijalno zabrinuti, dobili psihološku pomoć, ali ima i onih svedoka, koji, prema rečima Trendafilove, navode da se nikada prema njima nije bolje odnosilo kao u pripremi njihovog svedočenja od strane zaposlenih u Sekretarijatu. 

"Svedoci koji dolaze da svedoče pred Specijalizovanim većem moraju da se osećaju sigurno i bezbedno jer su uvedene brojne mere. Na primer, mogli bi da svedoče s izobličenjem glasa, izobličenjem lica, pseudonimima, redukcijama, programom zaštite svedoka, psihologom...", navodi Trendafilova. 

Da bi ilustrovala važnost zaštite svedoka za sud, predsednica ovog suda naglašava da se nijedna presuda, ma koliko ona bila pravno obrazložena, ne bi smatrala dostignućem suda, ako bi bezbednosti i dobrobit svedoka bili kompromitovani. 

Specijalizovana veća Kosova osnovana su 2015. nakon što je Skupština Kosova ratifikovala sporazum s Evropskom unijom i usvojila amandman na Ustav Kosova. 

Nadležna su za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine započete ili izvršene na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova
Aleksadnar Vučić

Predsednik Srbije

20.09.2022. 20:56

Vučić: Još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na jednom od sastanaka u Njujorku, gde učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, kao i da će u narednih sedam do deset dana donositi "važne odluke za budućnost Srbije".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve