Vesti
11.12.2021. 07:05
Marko R. Petrović

Ser Stjuart Pič

Kako će Lajčak i Eskobar sarađivati sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije

Ser Stjuart Pič 10.12.2021.
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Balkan, i to onaj zapadni je, izgleda, plodno tle za primanje svih vrsta specijalnih izaslanika. Evropljaninu Miroslavu Lajčaku i Amerikancu Gabrijelu Eskobaru uskoro će se pridružiti i ser Stjuart Pič, kojeg je pre desetak dana britanski premijer Boris Džonson imenovao specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan.

Biće, dakle, veoma zanimljivo videti kako će sarađivati dvojica karijernih diplomata (Lajčak i Eskobar) sa, moglo bi se reći, višedecenijskim vezama i iskustvom sa Balkanom, i nekadašnji vojni obaveštajac, veteran brojnih ratišta, od Avganistana i Iraka do Libije, koji je jedno vreme bio i u štabu KFOR-a na Kosovu.

"Zapadni Balkan suočava se sa najvećom pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta ojačaće međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu“, poručio je Boris Džonson, predstavljajući svog specijalca.

Tercirala mu je ministarka spoljnih poslova Liza Tras, navodeći kao je "imenovanje ser Stjuarta jasna demonstracija britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu, odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu“.

"Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbednosnih veza sa Zapadnim Balkanom, kao i zajedničkom radu na odvraćanju zlonamernih aktera. Uloga ser Stjuarta biće ključna u tom poslu“, dodala je ministarka Tras.

Nije, naravno, teško pretpostaviti koga Britanci smatraju malignim tkivom, pre svega u BiH – Dodika i njegov SNSD, a donekle i Čovićev HDZ.

A to je za RTS potvrdio i profesor slovenskih i istočnoevropskih studija na Univerzitetu u Londonu dr Erik Gordi: "Što se tiče nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj i HDZ-a Bosne i Hercegovine, tu postoji jak konsenzus među svim političkim strankama u Britaniji.“

Gordi kao zanimljiv ističe i podatak da je ser Stjuart Pič autor knjige o upotrebi vazdušne sile u ratu, "što znači da mogu da računaju da je situacija u Bosni i Hercegovini bezbednosni problem“.

Osim što će u BiH sarađivati sa međunarodnim predstavnikom Kristijanom Šmitom, Pič će, kako je saopštila britanska vlada, "zajedno sa našim partnerima raditi na podršci dijaloga između Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije“.

Maršal vazduhoplovstva ser Stjuart iskusan je vojni obaveštajac, bio je komandant Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, načelnik štaba oružanih snaga Velike Britanije, a do avgusta ove godine predsedavao je i vojnom komitetu NATO-a. Odbranio je i master u oblasti međunarodnih odnosa i prava Univerziteta u Kembridžu.

Član je Kraljevskog koledža za odbrambene studije, počasni član Dauning koledža u Kembridžu i Kraljevskog instituta za navigaciju. Kraljica ga je proglasila vitezom 2009. godine, a postao je vitez Velikog krsta Britanske imperije 2016. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rata neće biti. Za sada.
Gabriel Eskobar, 15. 11. 2021.

Adaptivna diplomatija

15.11.2021. 07:05

Rata neće biti. Za sada.

"Rata neće biti“, izjavio je pomoćnik zamenika državnog sekretara Stejt departmenta prilikom posete Sarajevu i regionu Zapadnog Balkana. Time je valjda Eskobar smirio bure baruta koje je pretilo da eksplodira. A gde bi prvo nego u Bosni i Hercegovini, a onda bi se požar nestabilnosti i kriza proširio po čitavom poluostrvu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve