Vesti
17.06.2021. 19:06
Tanjgu

Nove mere daju nadu

Kako će nove mere uticati na porast zapošljavanja mladih

Marko Čadež predsednik prvredne komore Srbije
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će nove mere za oslobadajanje od poreza, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doprineti većem zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u zemlji.

Vučić je u sredu najavio da se ukida obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka, zatim trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

Takođe, oslobađanje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Čadež je kazao Tanjugu da sve mere koje je država do sada donela puno znače privrednicima.

"Krajnji cilj je da se zaposli što više mladi, kao i da dobiju priliku da uče kroz posao. Kompanijama sve ove mere znače mnogo, da rasterete svoja davanja za zaposlene. Takođe, moći će više da se fokusiraju na proizvodnju i usluge, a mladima da daju šansu i da imaju kvalitetne zaposlene", rekao je Čadež.

Podsetio je da država realizuje projekat Moja prva plata zajedno sa PKS i navoe da će taj projekat biti nastavljen, kao i da su kompanije do sada bile davale čak i veće iznose od onoga što je obezbedila država.

"Najnovije mere za oslobađanje poreza su velika stvar za mlade", naglasio je Čadeže.

Siniša Mali i Marko Čadež
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Kaže da su mladi u Srbiji sve više spremni da pokrenu svoj biznis, kao i da je mladima kroz dualno obrazovanje omogućeno da se školuje za profesije koje se traže na tržištu rada.

Podsetio je da od 1. januara 2022. kreće fiskalizacija odnosno razmena u realnom vremenu podataka o izdatim fiskalnim računima između privrednika i Poreske uprave i istakao da će to omogućiti bolju kontrolu naplate prihoda, skratiti vreme i doneti uštede.

"Uštede su u milionima evra za prviredu, ako ne morate da čuvate duple trake i arhivirate račune u papiru... To su zaista velike uštede, a mogu da se razviju i razni poslovni modeli", naglasio je Čadež.

Rekao je da je Ministarstvo finansija imalo sluha za komentare PKS i privrede po tom pitanju i da je, iako je zakonski rok bio 1. septembar, još u martu donet zakonski okvir i podzakonska akta.

Takođe, pre neki dan objavljeno je i tehničko uputstvo Poreske uprave za privredu, dodao je Čadež.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve