Vesti
19.11.2021. 14:05
R.E.

Još bez odluke o raspustu

Kako će se od ponedeljka ići u škole

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju, izjavio je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Pašić je, gostujući na RTS-u, rekao da još nema odluke o raspustu.

Naveo je da je u četvrtak bila 15. sednica Tima za škole gde je, kaže, utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemijske situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

"Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultite. Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da su svi u odeljenju zajedno. Izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn", pojasnio je Pašić.

On je rekao da bi trebalo pohvaliti sve pošto su, kaže, shvatili da mere moraju da se poštuju.

Pašić navodi da se inspekcija šalje kako bi se proveravalo kako se poštuju mere i naglašava da škola nije mesto transmisije virusa, ali da mere moraju da se poštuju.

Govoreći o raspustu, rekao je da još nije bilo reči da li će raspust biti produžen ili pomeren, te da će to biti još jedna tema na sednici Kriznog štaba.

Pašić je naveo da je mali broj kovid pozitivne dece u školama - oko 0,2 odsto od ukupne populacije.

"Imali smo 11 odeljenja koja su prešla na onlajn, 88 odeljenja se podelilo na grupe A i B i šest od tih podeljenih je prešlo na onlajn. To su mali procenti", kaže Pašić i dodaje da je raspust imao neke efekte.

Pašić je rekao da je 2017. krenula reforma obrazovanja i naglasio da je svakako zbog pandemije došlo do redukcije gradiva, ali da su nastavnici iznašli modele kako da se učenici ocenjuju.

Kada je reč o prijemnom malih maturanata, rekao je da su pitanja bila na istom nivou kao i prethodnih godina, a da je novina što je forma otvorenog pitanja prešla u pitanja sa ponuđenim odgovorima.

"Na osnovnom nivou su učenici pokazali najviše znanje. Imamo neke parametre, 80 učenika treba da savlada osnovni nivo, savladalo ga je 84 odsto učenika, što znači da su naši učenici stekli znalje", rekao je Pašić i dodao da ima poboljšanja i kod učenika koji pohadaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zatvaraju školu zbog jednog slučaja kovida
Kina škola

Kina

03.11.2021. 12:35

Zatvaraju školu zbog jednog slučaja kovida

Jedna kineska škola zatvorila je više desetina đaka nakon što je otkriveno da je jedna osoba zaposlena u školi pozitivna na kovid-19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve