Vesti
31.01.2024. 07:05
Beta

Miloš Vučević objasnio

Kako će Srbija odgovoriti na vojni sporazum Prištine i Turske

1
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je Srbija zabrinuta zbog potpisivanja okvirnog vojnog sporazuma između Prištine i Turske, kao i da država pažljivo prati šta se dešava, te da će imati adekvatan odgovor.

 

"Ne samo politički, nego ćemo naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu, jer se postavlja pitanje - za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska. Još jedna albanska vojska, de fakto, kada pogledate etnički sastav", rekao je Vučević novinarima u beogradskoj kasarni na Topčideru, nakon prikaza vojnog naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS).

Ponovio je da je to suprotno i Vojno-tehničkom sporazumu i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, kao i da predstavlja "direktno kršenje svih normi međunarodnog prava", dodajući da saradnja Turske i Prištine "nije nova stvar".

"NATO ne sarađuje institucionalno sa takozvanim Kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao alijansa u transformaciji u ono što oni zovu Kosovske oružane snage, što je inače suprotno njihovom Ustavu, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je tu možda i lider", kazao je on.

Dodao je i da se u Prištini razgovara o obaveznom vojnom roku, dodajući da je situacija "iz dana u dan sve komplikovanija".

Govoreći o rezultatima VS u 2023. godini, naveo je da su oni pozitivno ocenjeni i da je zabeležen očigledan napredak.

"Ne mali fokus smo stavili i na stvari koje su za nas izazovne, ali i na stvari koje moraju biti bolje, koje moramo da popravljamo, koje moraju biti još kvalitetnije, u godini koja je počela", kazao je Vučević.

Naveo je da je zadovoljan onim što je VS uradila u 2023. godini i čestitao načelniku Generalštaba i vojnicima na ostvarenim ciljevima, navodeći da će oni biti još viši u tekućoj godini.

"Čeka nas puno zadataka u 2024. godini. Verujem da će VS, na ponos svih građana, biti garant bezbednosti i očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i najsnažniji odvraćajući faktor prema svima koji nisu dobronamerni", rekao je ministar odbrane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve