Vesti
14.05.2020. 12:00
R. E.

Kako sprečiti širenje Covida-19 na fakultetima i u studentskim domovima?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dao je preporuke za prevenciju bolesti Covid-19 na fakultetima i u studentskim domovima.

Predloženo je svakodnevno čišćenje i dezinfekcija prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija najmanje pola sata nakon čišćenja, našla, kao i postavljanje dezobarijere - sunđera ili krpe dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom na bazi hlora, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

"Studente organizovati u manje grupe tokom nastave, a veličinu grupe odrediti na osnovu broja mesta u amfiteatrima, učionicama, vežbaonama i dr. tako da udaljenost između studenata bude najmanje dva metra. Ne preporučuje se zadržavanje studenata u većim grupama nakon predavanja po hodnicima, u dvorištu ili drugim mestima. Raspored predavanja organizovati tako da između predavanja bude dovoljno duga pauza kako se dve grupe studenata ne bi susretale i kako bi se ostavilo vremena za čišćenje, dezinfekciju i provetravanje prostora gde su studenti boravili. Preporučije se da se početak predavanja sačeka u amfiteatrima ili vežbaonama", navodi se u preporukama i dodaje da zaposleni na fakultetu i studenti moraju da nose maske, tako da maska prekriva usta, nos i bradu, uz redovno sprovođenje mere lične higijene, posebno pranja ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili dezinfekcije ruku sredstvom na bazi 70 procenata alkohola.

Savetuje se i nekorišćenje "veštačke ventilacije". Preporuka je i da kafeterije i slični prostori gde se prodaje i služi voda, sokovi, kafa ili hrana, a koji se nalaze u sklopu fakulteta, ne rade do daljnjeg, kako bi se sprečilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i sprečilo zadržavanje u grupama.

Potrebno je da svi zaposleni bar dva puta dnevno, mere temperaturu i proveraju da li imaju neki od simptoma koji mogu ukazivati na COVID-19 (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma - kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa), a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni treba da se javi nadređenom i ne dolazi na posao, te da se javi svom izabranom lekaru u domu zdravlja.

Slične preporuke date su i za studentske domove. Pored toga, preporučeno je da posteljinu, jastučnice, ćebad i druge tkanine moraju da uklone i operu u mašini za pranje veša upotrebom standardnih deterdženata koristeći program pranja na temperaturi od najmanje 60 °C. Posteljinu menjati i prati najmanje jednom nedeljno.

Navodi se i da broj studenata u sobama u kojima su smešteni studenti moraju da se organizuju tako da studenti koji žive zajedno mogu da održavaju propisanu udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima prilikom boravka i spavanja.

"Organizovati ishranu studenata kad god je to moguće u sobama za boravak (ketering). Ukoliko je neophodno koristiti menze/trepezarije, studenti za stolovima treba da sede na udaljenosti od najmanje dva metra u svakom pravcu, a svaki sto je potrebno da ima sredstva za dezinfekciju ruku i papirne ubruse. Čekanje za hranu u studentskoj menzi organizovati u redu sa razmakom među studentima od dva metra, a studenti dok čekaju u redu moraju nositi maske. Maska se skida samo tokom jela.", piše u savetima. Dodaje se i da bi studenti trebalo da izbegavaju posete rođaka i prijatelja, smanje svoje društvene aktivnosti i da izbegavaju odlazak na javna mesta, posebno mesta bez adekvatne ventilacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve