Vesti
15.12.2020. 17:39
Tanjug

"Kategorički ne prihvatamo pokušaje revizije istorije"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mi i naši srpski prijatelji kategorički ne prihvatamo bilo koje pokušaje da se oslobodilačka istorija Drugog svetskog rata podvrgne reviziji, poručio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, gde je upaljena "Večna vatra" kod istoimenog spomenika.

"Današnji događaj je potvrda toga i još jednom se zahvaljujem narodu Srbije u ime svih Rusa", poručio je Lavrov, u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ mn

Izrazio je, kako je rekao, veliku zahvalnost srpskim prijateljima, a pre svega predsedniku Vučiću na organizaciji ovog događaja i preneo pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Želim da vam prenesem najtoplije pozdrave i najbolje želje predsednika Putina".

Lavrov kaže da je juče u Moskvi održana ceremonija preuzimanja plamena večne sa spomenka kod kremaljskih zidina i da je danas ta vatra u Beogradu.

"Zahvaljujući doslednom stavu rukovodstva Srbije na očuvanu istorijske istine i očuvanju sećanja na podvig naših predaka, večna vatra upaljena je u samom srcu srpske prestonice", kazao je Lavrov i istakao da je to jedna od najvažnijih svetinja Rusije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ mn

Podseća da je pre 75 godina slomljen nacizam i zočinačka ideologija mržnje prema čoveku, koja je bila pretnja za čitavu civilizaciju.

"Naša zemlja je izdržala najveći udarac nemačke vojne mašinerije i dala najveći doprinos oslobađanja evropskog kontinenta od užasa nacizma. Sojvetski vojnici su se borili rame uz rame sa narodno-oslobodilačkom vojskom Jugoslavije, juančki se borili i dali krv za slobodu i nezavisnost braće Slovena".

Kaže, takođe, da ovaj novi monumet u čast vojnika oslobodilaca smatraju simbolom duhovnog i istorijskog jedinstva Rusa i Srba kao podsećanja na bratstvo po uružju i želje da se odbrane neprolazne vrednosti mira, života i pravednosti.

"To je naročito važno danas kada se u nizu evropskih zemalja povećavaju nepošteni napori koji su usmereni na opravdanje zlocicnaca i nacista i njihovih pristalica", naglasio je Lavrov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve