Vesti
30.12.2023. 16:55
Beta

KFOR

Kako je na Kosovu tri meseca nakon "Banjske"

kosovo banjska EPA 26.09.2023.
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Komandant Kfora Ozkan Ulutaš izjavio je da je situacija na Kosovu mirna, ali na severu krhka i dodaje da su posle napada u Banjskoj 24. septembra učetvorostručili prisustvo na severu.

U intervju za prištinsku agenciju Kosovapress.com kaže da će nastaviti sa naporima da spreče bilo kakvu eskalaciju i spremni su da odgovore na svaki izazov, prilagođavajući svoju poziciju po potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom i Euleksom.

"Imamo fleksibilan stav širom Kosova koji nam omogućava da odgovorimo na bilo koji scenario, u potpunosti poštujući naš mandat UN. KFOR je fokusiran na sprovođenje svog mandata UN – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i nepristrasno", kazao je turski general.

Kazao je da Kfor trenutno ima 5.000 pripadnika, iz 27 zemalja uključujući saveznike i partnere NATO-a.

"KFOR nastavlja da deluje kao treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima blisko sarađujemo", kazao je Ulataš.

Rekao je da odbija da spekuliše o bilo kakvom budućem scenariju, koji spominje mogući napad Srbije na Kosovo.

Dodao je da su u bliskom kontaktu sa institucijama na Kosovu i sa bezbednosnim organizacijama Kosova, kao i sa srpskim načelnikom odbrane.

"Ovo je važno kako bi se izbegli nesporazumi, posebno u vremenima krize i kada su tenzije visoke", rekao je i dodao da je KFOR više puta dokazao da je u stanju da se prilagodi različitim izazovima i promenama u našem operativnom okruženju, zahvaljujući fleksibilnom, agilnom i vidljivom stavu širom Kosova.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Izbora na Kosovu neće biti zbog Kurtija"
Kosovo

Aleksandar Vučić

01.12.2023. 12:05

"Izbora na Kosovu neće biti zbog Kurtija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da parlamentarni izbori 17. decembra neće biti održani u srpskim sredinama na Kosovu jer kosovski premijer Aljbin Kurti "ne želi" da Srbima omogući da imaju osnovna i prirodna prava.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve