Vesti
02.09.2020. 19:37
Tanjug

Kfor za 12 meseci uklonio 96 neeksplodiranih bombi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pripadnici Kforovog tima za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) u poslednjih 12 meseci intervenisali su 129 puta i uništili 96 neeksplodiranih bombi i 33 komada oružja, saopštila je danas ta misija.

U saoštenju se navodi da tim u kojem su austrijski, švajcarski, američki i ukrajinski stručnjaci svake godine izvrši stotine zadataka na Kosovu, od neutralisanja starih bombi i oružja do provere određenih oblasti uz pomoć vojnih radnih pasa.

Navodi se da iako se situacija na terenu dramatično popravila otkako je 1999. godine otpočela operacija koju predvodi NATO na osnovu Rezolucije Ujedinjenih Nacija 1244 još postoje stari ostaci sukoba, od kojih neki datiraju iz svetskih ratova.

U saopštenju se navodi da se sve veći broj zadataka izvodi u partnerstvu sa Kosovskim Bezbednosnim Snagama ili policijskim timovima i da su timovi KFORA u mnogim slučajevima prva instanca reagovanja.

Timovi su spremni 24 časa dnevno sedam dana u nedelji, a posao obavljaju izuzetno obučeni vojnici, koji stiču veoma složeno i temeljno obrazovanje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da EOD demineri moraju da prepoznaju bombu među stotinama vrsta pre nego što intervenišu, kao i da su voljni da podele znanje sa jedinicima na terenu jer su neeksplodirane naprave jedna od najvećih pretnji za mirovne snage i lokalnu populaciju, "čija zaštita je stvarni cilj KFOR-a i bezbednosnih partnera".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve