Vesti
18.09.2020. 18:16
Tanjug

KISIĆ: Ko uđe u Srbiju do 18 sati nije u obavezi da se prijavi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Građani koji su danas već ušli u Srbiju, pre 18 sati, kada na snagu stupa mera zdravstvenog nadzora, dobili obaveštenja Ministarstva zdravlja, nisu u obavezi da se prijave na portal ezdravlje, ali je savet da i pored toga, izvrše test samoprocene, izjavila je danas zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević.

Tako mogu da izvrše orijetancionu trijažu, da vide da li su pod povećanim rizikom, i svakako treba da vode računa narednih 10 dana o tome kako se osećaju, navela je Kisić na pres konferenciji.

Osnovni koncept mere je da se građani obaveste o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u zemljama regiona, gde naši građani najviše idu, da bi sagledali rizik, pre svega, po sebe i zdravlje porodice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/bs

"Kaznene odredbe su nešto što ne bi trebalo da bude u prvom planu. Iznova me to iznenađuje - najgora kazna za svakog bi bila da se razboli i da dalje prenosi virus na članove svoje porodice", rekla je Kisić.

Dodaje da svakako postoje odgovarajuća zakonsta akta, ali da nije akcenat na tome, već na tome da u borbi moramo da budemo solidarni i da delujemo kao jedan tim.

Povezane vesti - TIODOROVIĆ: Realno je očekivati porast obolelih od Covid-19

"Cilj mera je da se kontoliše što je moguće više prenošenje virusa. Nadamo se da su se svi građani ponašali odgovorno i savesno, da sebe nisu dovodili u rizik, ali dodatne mere predostrožnosti nije na odmet", rekla je Kisić.

Ona je istakla da je kod nas situacija povoljnija neću u većini zemalja Evrope, ali i upozorila da to brzo može da se promeni i zato je poštovanje mera neophodno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve