Vesti
25.02.2021. 18:03
Tanjug

KISIĆ: Nabavili smo vakcine i očuvali radna mesta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pored nabavke dovoljne količine svih vakcina za kompletnu imunizaciju naših građana, najvažnija borba koju je naša zemlja dobila u toku pandemije koronavirusa jeste očuvanje radnih mesta, kaže ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Na onlajn konferencija "Dijalog sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja", Kisić Tepavčević je istakla da očuvanje radnih mesta predstavlja izuzetan uspeh Srbije u okolnostima u kojima su se čak i neke od najrazvijenijih zemalja teško snalazile.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Kisić Tepavčević je naglasila da će se Ministarstvo i Vlada Srbije i dalje najsnažnije boriti za poboljšanje poslovnog ambijenta, a samim tim i za nova radna mesta i očuvanje postojećih.

"Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu biće i nastavak suzbijanja sive ekonomije, čemu će značajno doprineti izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima", rekla je Kisić Tepavčević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Prema rečima ministarke, tokom 2020. godine izvršeno je preko 62.000 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

Zatečeno je skoro 6.000 lica u radu na crno, što je za 54 odsto manje nego u 2019. godini.

Posle nadzora, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 4.072, odnosno sa 68 odsto lica koja su bila zatečena na radu na crno.

Podneto je skoro 4.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 40 krivičnih prijava, a ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka iznosi gotovo 260 miliona dinara.

Ministarka je kao dobar primer u suzbijanju sive ekonomije navela reformu sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi koja je uspešno sprovedena primenom Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Dodala je da se radi i na pripremi nacrta zakona kojim će se proširiti obuhvat reforme sezonskog zapošljavanja na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i na pomoć u kući.

Povezane vesti - PELEMIŠ: Ljudi da se spreme za pooštravanje mera

Istakla je da je pojednostavljenje izdavanja dozvola za rad preduslov za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija, što je postignuto izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Kako je navela, u okviru sistema politike zapošljavanja kreiraju se i realizuju mere aktivne politike zapošljavanja, sa ciljem unapređenja zapošljivosti nezaposlenih lica i podsticanja zapošljavanja.

Ministarka je istakla i važnost donošenja Strategije zapošljavanja za period 2021-2026. čiji je glavni cilj omogućavanje kontinuiranog rasta zaposlenosti, a u toku je i izrada pratećeg Akcionog plana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Podsetila je i da je Ministarstvo početkom godine objavilo i Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, koji poslodavcima daje praktične smernice i preporuke.

"Ministarstvo će nastaviti sa unapređenjem zakonodavstva u okviru Poglavlja 19, koje obuhvata oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Cilj nam je da se stvori dobar poslovni ambijent u kome će poslodavci moći da unaprede svoje poslovanje i da pri tome unaprede uslove rada za zaposlene", zakllučila je Kisić Tepavčević.

Onlajn konferenciju organizovale su Nemačko - srpska privredna komora, Francusko - srpska privredna komora i Komora italijansko - srpskih privrednika.

U okviru onlajn konferencije stručnjaci iz Sektora za rad i zapošljavanje, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorata za rad odgovarali su na pitanja predstavnika tih komora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve