Vesti
29.06.2021. 10:40
Tanjug

"Virus je prisutan"

Kisić: Strahujemo od jeseni

Darija kisić Tepavčević
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da mali broj novozaraženih od korona virusa u našoj zemlji ohrabruje, i da samo ako se u što većem broju vakcinišemo, možemo spremno dočekati jesen i porast respiratornih infekcija.

Činjenica što više nema zaraženih među korisnicima i zaposlenim u socijalnim ustanovama, prvi put od početka epidemije koronavirusa, rezultat je, prema njenim rečima, stručnog i požrtvovanog rada zaposlenih, ali i vakcinacije koja je u ovim ustanovama najobuhvatnija.

"To je bio veliki dan za celokupni sistem socijalne zaštite, jer je to najosetljivija grupa korisnika", izjavila je ministarka Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je podsetila da kada je počela vakcinacija 24. decembra, korisnici socijalnih ustanova bili su prvi na listi prioriteta i vakcinisano je preko 90 odsto korisnika, i preko 85 odsto zaposlenih.

"Sada se podrazumeva da nema zaraženih, ali to nije palo sa neba. To je veliki uspeh posebno ako pogledamo da su po Evropi ustanove socijalne zaštite i dalje žarišta", istakla je ministarka.

Dodala je da zaposleni često nisu adekvatno nagrađeni pa ni prepoznati kao nosioci ovako važnog sistema - sistema socijalne zaštite, zbog čega će se, kako je istakla, njeno ministarstvo boriti za poboljšanje njihovog stausa, a planira se i izgradnja novih ustanova socijalne zaštite i nova zapošljavanja.

Kaže da, kao epidemiolog, razume da su se ljudi malo opustili posle teških meseci koji su za nama, a tome u prilog ide i lepo vreme, ali da moraju biti svesni da je virus i dalje prisutan.

Darija Kisić Tepavčević
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

"Ono što rastužuje je činjenica da nisu svi prigrabili mogućnost dostupnosti vakcine i zato apelujem na sve koji još to nisu uradili da odvoje vreme i odu da se vakcinišu", apelovala je Kisić Tepavčević.

Navodi da jesen inače pogoduje širenju respiratornih infekcija, zbog čega je važno da se vakcinišemo u što većem broju kako bi usporili rast zaraženih.

Govoreći o nedavno usvojenim izmenama zakona o Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), koje se odnose na radnike kojima je ostalo pet, odnosno dve godine do penzije, Kisić je istakla da su promene posebno bile značajne za potpisnike socijalnog programa.

"To je značajan broj korisnika koji su sada zakonski regulisani, kao i poljoprivrednici, frilenseri, a kriterijumi za odlazak u penziju nisu promenjeni", objasnila je ministarka Kisić Tepavčević.

Dodala je i da se priprema dosta propisa u ovom trenutku - o radnoj praksi, socijalnom preduzetništvu, volontiranju, a održana je i javna rasprava o propisu kojim bi se regulisali sezonski poslovi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tiodorović: Svi ćemo morati da primimo i treću dozu vakcine
Vakcine

"Kao kod gripa"

01.06.2021. 12:29

Tiodorović: Svi ćemo morati da primimo i treću dozu vakcine

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ćemo svi, bez obzira koju smo vrstu vakcine protiv koronavirusa primili, verovatno za šest, osam ili 12 meseci morati da primimo i treću dozu vakcine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve