Vesti
01.03.2022. 21:05
R.E.

Počelo prijavljivanje

Ko ima pravo na subvencije za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta

ključevi
Izvor: Shutterstock

Zainteresovana lica mogu da podnesu zahteve za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

"Na sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, kao i Odluka o iznosu novčanih sredstva za ove namene u 2022. godini", objasnila je Stanisavljevićeva.

Ona je dodala da je uredbom propisano da pravo na navedena novčana sredstva može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta pod uslovom da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Republike Srbije.

Zahtevi za ostvarivanje ovog prava sa pratećom dokumentacijom propisanom uredbom podnose se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Za teritoriju Beograda zahtevi se podnose u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, 27. marta 43-45, svakog radnog dana od 7.30 do 15.30 časova. 

Sve potrebne informacije u vezi sa uslovima za dobijanje ove subvencije, potrebnom dokumentacijom i obrascima za preuzimanje nalaze na sajtu Grada Beograda. Podatke koji se nalaze u dostupnim službenim evidencijama, organi jedinice lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnost, a ostale dokaze prilažu stranke uz zahtev.

Po prijemu zahteva, jedinica lokalne samouprave zahteve za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja nadležnoj komisiji koja donosi rešenje o dodeli novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Vlada za svaku budžetsku godinu donosi posebnu odluku kojom utvrđuje iznos novčanih sredstava za ostvarivanje prva na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta. 

Odlukom za 2022. godinu maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodatna novčana pomoć za četvrto dete
beba

Beograd

21.12.2021. 20:05

Dodatna novčana pomoć za četvrto dete

Osim već postojećih prava na novčana davanja, od 1. januara sledeće godine porodilje za četvrto dete dobijaće i 40.000 jednokratne pomoći, odlučeno je na sednici Skupštine grada usvajanjem izmena i dopuna odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji prestonice.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve