Vesti
05.12.2022. 13:24
Beta

Piše RTS

Ko su kandidati na vanrednim izborima za predsednike opština na severu KiM

Izbori
Izvor: Shutterstock

Na vanrednim izborima 18. decembra za predsednike Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, opština sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije, među kandidatima je devetoro Albanaca i jedan Srbin, javlja RTS.

U atmosferi jednomesečnog potpunog bojkota institucija pod patronatom Prištine, predstavnici Srpske liste najavili su da neće učestvovati na predstojećim izborima. S druge strane, kandidati albanskih partija u tim sredinama naveli su da su već počeli pripreme, prenose mediji na albanskom. 

Kandidat vladajućeg pokreta Samoopredeljenje za predsednika opštine Severna Mitrovica, Erden Atić, izrazio je uverenje u svoju pobedu, navodeći da mu je ovo peti put da se takmiči, očekujući i glasove srpske zajednice. 

Kandidat pokreta Samoopredeljenje u Leposaviću je Ljuljzim Hetemi, u Zubinom Potoku Fljatron Hasani, a u Zvečanu Fetah Peci. 

Meštanin sela Čabra Izmir Zećiri u opštini Zubin Potok, kandidat je Demokratske partije Kosova za predsednika te opštine. 

"U opštini Zubin Potok je stvorena institucionalna praznina. Pokušaćemo da stvorimo sigurnost za sve građane, vratimo institucionalizaciju života u celoj opštini Zubin Potok", rekao je Zećiri. 

Ostali kandidati DPK su Tauljant Keljmendi u Severnoj Mitrovici, Aljbuljena Behlhulhi-Hetemi u Leposaviću i Iljhir Peci u Zvečanu. 

Betim Osmani je kandidat Građanske inicijative Mitrovica i on kaže da je njegov fokus na poboljšanju života građana bez razlike. 

"Kao inicijativu, imamo svoj program koji se bavi našim gradom, ne velikom politikom, već problemom građana i verujem da je srpska zajednica to videla, ne samo albanska, već i druge zajednice, verujem da ćemo se na ovim izborima predstaviti najbolje", rekao je Osmani. 

Jedini srpski kandidat na predstojećim izborima je Aleksandar Jablanović, predsednik Stranke kosovskih Srba, potvrđen u nominaciji za predsednika opštine Leposavić. 

Kandidat Građanske inicijative Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijović prošle nedelje povukao je kandidaturu za predsednika opštine Severna Mitrovica. 

Predsednici četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM podneli su pre mesec dana ostavke na funkcije, nakon odluke Srpske liste da napusti kosovske institucije, protestujući zbog odluka kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskih na lokalne tablice, suspenzije komandira policije u regionu sever Nenada Đurića i neformiranja Zajednice srpskih opština. 

Kosovske institucije je napustilo oko tri hiljade Srba, među kojima su i odbornici lokalnih skupština. 

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani odredila je 25. decembar za datum prevremenih izbora za odbornike Skupština opština Zvečan i Leposavić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "To što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti je za svaku osudu"
1

O izboru Rašića

02.12.2022. 10:18

Vučić: "To što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti je za svaku osudu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je to što je uradio "teroristički ološ Aljbin Kurti" imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednicu i povratak zaslužilo svaku osudu i da je EU pokazala "bedni antisrpski" odnos koji ima sa Srbijom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve