Vesti
05.03.2020. 15:34
Tanjug

KOHA: Tači hteo da ukine Specijalni sud, Pompeo ga upozorio

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, je navodno upozorio predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, na posledice eventualnog ometanja rada Specijalnog suda za zločine tzv. OVK.

Prištinska Koha objavila je danas pismo koje je Pompeo pisao Tačiju uoči 12. godišnjice jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, a povodom Tačijeve , kako se navodi, "zabrinutost" izrečene u pismu od 29. novembra zbog postupanja Specijalnog suda.

"Ukidanje ili podrivanje rada, strukture ili lokacije Specijalističkih komora ili Specijalističkog tužilaštva na bilo koji način bi ozbiljno narušilo kredibilitet Kosova u svetu, što bi ostala trajna mrlja na Kosovu; Kosovska posvećenost vladavini zakona bila bi dovedena u pitanje; pravda za žrtve je uskraćena; i zamagljuje budućnost Kosova kao člana evroatlantske porodice i međunarodne zajednice", piše u pismu Pompea koje je objavila Koha.

Pompeo dalje kaže da je rad specijalnih komora, u sadašnjem formatu najbolji način da "Kosovo zaključi ovo poglavlje svoje istorije i da omogući Sjedinjenim Državama da se suprotstave argumentima negatora države Kosovo".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/STRINGER

Specijalni sud za zločine tzv. OVK je formiran u leto 2015. s ciljem da istraži zločine koje su počinili njeni pripadnici nad Srbima, drugim nealbancima i lojalnij Albancima, na osnovu izveštaja Dika Martija u kojem se pominje i Tači.

Navodi se da je Tači, zajedno sa liderom DPK i bivšim premijerom Ramušem Haradinajem, pokušao da ukine Specijalni sud krajem 2017. u kosovskom parlamentu, ali su se tome, kažu, suprotstavili poslanici Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Povezane vesti - TAČI O SASTANKU U BELOJ KUĆI: Sa Vučićem sam pričao o konačnom sporazumu

Tači je juče negirao da je pokusao da zatvori Specijalni sud, kao i da je o tome razgovarao tokom višednevne posete SAD.

Takođe, rekao je da do sada nije saslušvan od tog suda ni u Prištini ni u Hagu, gde je, inače, sedište, ovog suda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve