Vesti
21.05.2023. 21:40
Beta

Kosovo

Koji je cilj NATO vežbe "Defender Europa 2023"

Vojnici, vojska
Izvor: Shutterstock

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je međunarodna vežba "Defender Europa 2023", kojoj je Kosovo domaćin, simbol kolektivne rešenosti da se održi mir i stabilnost u svetu i predstavlja demonstraciju sposobnosti protiv potencijalnih agresora.

 

Osmani je tokom otvaranja vežbe, koju organizuje NATO, rekla da postoji veoma osetljivo bezbednosno okruženje, gde izazovi i pretnje postaju sve složeniji, pa je, prema njenim rečima, saradnja sa saveznicima u oblasti odbrane neophodna i egzistencijalna.

Dodala je da vežba pokazuje da snaga zemlje ne leži samo u moći oružja, već u vezama i savezima koje gradi.

"U ovoj međunarodnoj vežbi vi ste uz vojske različitih nacija i država, ali ostajete ujedinjeni u jednom cilju. Zajedničkom cilju jačanja saradnje, izgradnje poverenja i povećanja interakcije između savezničkih snaga. Vi ste oličenje timskog rada, prelaska granica i zajedničkog rada ka zajedničkom cilju, bezbednosti i zaštiti naših vrednosti. Ova međunarodna vežba je simbol naše kolektivne odlučnosti da očuvamo mir i stabilnost u svetu, koji se neprestano dovodi u pitanje. To je podsetnik da naša snaga ne leži samo u snazi našeg oružja, već u vezama koje stvaramo, u savezima koje gradimo i u zajedničkim vrednostima koje svakodnevno negujemo", rekla je ona.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je "Defender Europa 2023" najveća vojna obuka koja se ikada dogodila na Kosovu.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenir rekao je da je svrha vežbe da pokaže da je američka vojska spremna i voljna da iskrca opremu i trupe i podrži saveznike da odbiju opasnost.

"U ovoj vežbi, više od 9.000 američkih vojnih lica pridružilo se gotovo 17.000 vojnih lica iz desetina drugih zemalja. Ovaj model kolektivne odbrane je suprotan onome što drugi koriste. Osnažujemo i jačamo naše saveznike širom regiona. Veoma smo zahvalni što vidimo KBS kao najvećeg donatora u regionu sa preko 1.300 vojnih službenika koji učestvuju u vežbi", rekao je Hovenir na ceremoniji otvaranja održanoj na trgu "Skenderbeg" u Prištini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će Vjosa Osmani biti smenjena?
OSmani

Kosovo

30.03.2023. 18:48

Da li će Vjosa Osmani biti smenjena?

Ustavni sud Kosova trebalo bi u narednim danima da odluči o zahtevu za ocenu ustavnosti izbora poslanika Romske inicijative iz Gračanice, što bi, ukoliko zahtev bude prihvaćen, moglo da dovede do smene predsednice Kosova Vjose Osmani jer je taj glas bio presudan za njen izbor.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve