Vesti
21.05.2024. 21:15
Beta

Predsednik Srbije

Vučić o tome koliko će država glasati za donošenje rezolucije o Srebrenici

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da očekuje da će manje od 100 država glasati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija za donošenje rezolucije o Srebrenici ali da Srbija nema šanse da se izbori za svoj stav.

"Razgovarao sam sa našim prijateljima, oni su mi rekli da očekuju 100 glasova za, od 193 zemlje, mi očekujemo manje od 100 glasova za, sve što budu imali ispod 100 glasova a sve što budu imali ispod značiće ogromnu podelu, jer dobar deo muslimanskih zemalja koji se plaši neće ući na glasanje", rekao je Vučić za RTS iz SAD.
 

Na pitanje novinarke da li zna da li će Grčka glasati za rezoluciju, Vučić je odgovorio da nije siguran kako će Atina glasati, ali da ne isključuje mogućnost da će podržati rezoluciju.

"Mi nismo genocidan narod. A onda će neki koji budu glasali za, da dođu kod nas da sarađujemo", kazao je predsednik Srbije i dodao da će Rusi podneti na glasanje rezoluciju o genocidu nad sovjetskim narodom, da bi to trebalo da uradi Belorusija te da će Srbija "svima biti kosponzor". 

On je naveo da slede sastanci sa predstavnicima u UN iz "tri afričke zemlje zatim sa ruskim i kineskim prijateljima i da zna da Srbija "nema šansu da pobedi", jer su argumentacije velikih sila "zastrašujuće".

"Oni kažu da ne može ceo narod da bude odgovoran, ali ja ne mogu da lažem ni sebe ni svoju zemlju i narod. Shvatio sam kakva je to prevara, jer će reći da su glasali za rezoluciju zbog amandmana. Ne mora odgovornost samo da bude politička, ona može da bude i moralna i svaka druga", rekao je Vučić.
Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC
 

Vučić od ponedeljka u Njujorku nastavlja kontakte uoči glasanja u četvrtak, 23. maja, u Generalnoj skupštini UN o predlogu za donošenje rezolucije UN o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici.

On se ranije danas sastao sa stalnim predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Ujedinjenim nacijama Muhamedom Abušahabom, zatim sa predstavnicima Ugande, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina.

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici uvršćen je u dnevni red 82. Plenarne sednice GS UN pod tačkom Kultura mira. Rezoluciju, kojom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložile su Nemačka i Ruanda, a među sponzorima je više od 30 država, uključujući zemlje Kvinte.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve