Vesti
12.04.2022. 14:17
R.E.

Prolećni raspust

Koliko će ko odmarati: Ove godine nemaju svi učenici isti raspust

Škola, deca, đaci
Izvor: Shutterstock

Kako to obično biva sa vaskršnjim i prvomajskim praznicima stižu i slobodni dani. Naravno, pre svega za školarce.

Kada se svi slobodni dani saberu pred školarcima je pravi prolećni mini raspust. Međutim, neće svi odmarati isti broj dana.

Za razliku od predhodnih godina kada su školarci svih uzrasta imali jednak broj slobodnih dana za praznike, ove godine je školski kalendar određen malo drugačije. S tim u vezi osnovci će u uživati u raspustu 12 dana, dok će srednjoškolci imati osam dana i to četiri za Vaskrs, a potom još četiri za prvomajske praznike. 

Đacima svih osnovnih škola raspust počinje 22. aprila i traje do 3. maja, dok srednjoškolci imaju neradne dane od 22. do 25. aprila, a zatim opet od 30. aprila do 3. maja.

S obzirom da je hrišćanski Vaskrs 24. aprila koji ove godine pada u nedelju, deca u osnovnim školama već od petka neće ići u školu. To će spojiti sa prvomajskim praznicima pa će tako na raspustu ostati sve do 3. maja jer Prvi maj pada u nedelju.

Kako su iz Ministarstva ranije objasnili, po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici "padne" u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo je posebno obradovalo osnovce, s obzirom da ide i lepo vreme pa će tako moći malo da odmore od školskih obaveza.

Drugo polugodište za osnovce završava se 10. juna 2022. za učenike osmog razreda, odnosno 24. juna 2022. za ostale osnovce.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko ima mesta u specijalizovanim i umetničkim školama
učionica, škola

Obrzovanje

06.04.2022. 14:22

Koliko ima mesta u specijalizovanim i umetničkim školama

Za polaganje prijemnih ispita za upis učenika u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih srednjih škola, za školsku 2022/23. godinu, planirana su ukupno 5.002 mesta, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve