Vesti
16.06.2023. 20:15
Beta

Ministarstvo prosvete

Koliko će studenata biti upisano na teret budžeta

Univerzitet, studenti
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je odluke o broju budžetskih studenata za upis u prvu godinu studijskih programa osnovnih i master strukovnih studija, osnovnih i master akademskih studija, integrisanih akademskih studija i doktorskih studija za akademsku 2023/2024, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

U akademskoj 2023/2024. u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, na teret budžeta biće upisano 17.822 studenta, piše u saopštenju.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa master akademskih studija koji se finansiraju iz budžeta Republike na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, u akademskoj 2023/2024. je 6.618 studenata.

Na prvu godinu doktorskih akademskih studija predviđen je upis 954 studenta koji se finansiraju iz budžeta Republike na univerzitetima i fakultetima u njihovom sastavu, čiji je osnivač Republika, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 169 studenata.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija koji se finansiraju iz budžeta Republike na akademijama i visokim školama strukovnih studija, čiji je osnivač Republika, u školskoj 2023/2024. godini je 4.721 student.

O trošku budžeta, 126 studenata može se upisati u prvu studijskih programa master strukovnih studija na akademijama i visokim školama strukovnih studija čiji je osnivač Republika, piše u saopštenju.

U skladu sa zakonom, autonomijom univerziteta i dozvolom za rad, svaka visokoškolska ustanova donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata.

 AP Vojvodina posebno donosi odluke o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih i master strukovnih studija, osnovnih i master akademskih studija, integrisanih akademskih studija i doktorskih studija koji se finansiraju iz njenog budžeta, na visokoškolskim ustanovama čije je osnivač.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Večitim" studentima produžen rok da završe fakultet
diploma, student, fakultet

Najavio ministar

24.03.2023. 13:24

"Večitim" studentima produžen rok da završe fakultet

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, izjavio je da je izmenama zakona o visokom obrazovanju planiran produžetak roka za završetak studija "starih" studenata za tri godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve